БОСТОН - Вежбе снаге (дизање терета), а не само аеробне вежбе, имају значај за смањење ризика оболевања од дијабетеса, показала је анализа Харвардске школе за јавно здравље.

Студија, којом је руководио Френк Ху, базирана је на анализи података о више од 32.000 америчких здравствених радника мушког пола, који су на сваке две године између 1990. и 2008. попуњавали упитник о навикама и исхрани, преноси Ројтерс.

У просеку се годишње код четворице на сваких 1.000 испитаника јављао дијабетес типа 2. Ризик да оболе био је при том за 50 одсто нижи код испитаника који су се бавили аеробном физичком активношћу - брзим ходањем, джогингом или тенисом 150 или више минута недељно.

Утврђено је да су и они испитаници који су дизали тегове, током 150 минута или више недељно, били под 30 одсто мањим ризиком од дијабетеса, у поређењу с онима који никада нису дизали тегове.

Вежбе снаге повећавају мишићну масу и могу да смање абдоминалну гојазност, односно сало на стомаку, али најчешће не утичу на смањење укупне телесне масе.

Ху сматра да је за превенцију дијабетеса можда најбоље комбиновати аеробне вежбе и вежбе снаге. Уз одговорајућу исхрану, то препоручује и оболелима од шећерне болести како би лакше контролисали повећани ниво шећера.