ИАКО људи који имају материјалних проблема завиде богатима, требало би да знају да ни они често нису срећни, јер кад је реч о новцу, важи правило да што га више имаш, већи су ти и расходи, па тако богаташи за час постану сиромашни. И почну да се жале.

Британац Сирил Норткот Паркинсон је пре више од пола века објавио како функционише Паркинсонов закон и зашто он мора да се крши да би људи имали довољно "златника". По том закону, колико год људи зарађивали, склони су да потроше све, па и више од оног што имају, јер њихови трошкови расту са приходима. Тако упадају у дугове, разболевају се од стреса и трке за парама. А њих никад доста.

Он је закључио да финансијска независност произилази управо из кршења Паркинсоновог закона. Суштина је да тек када човек развије довољно снаге и воље да се одупре унутрашњем нагону да потроши све што заради, почеће да гомила новац и да се разликује од већине. Други закључак је следећи - ако дозволи да његови трошкови расту спорије од његових прихода, па тако уштеди или уложи ову разлику, постаће финансијски независан. Само мора да игра паметно на дуже стазе.