ЕНЕРГЕТСКИ вампири, "токсични" људи, манипулатори... Сродне врсте људи које се налазе свуда око нас. Али, не заваравајте се - манипулативне људе заправо уопште не занимате ни ви, нити ваша осећања. Они само желе да вас контролишу како бисте испуњавали задатак који су себи зацртали. Постоји неколико начина на које то раде, а да тога нисте свесни. Рецимо, изврћу оно што сте рекли, чине да се осећате као да сте полудели - сумњате у сопствени доживљај реалности, изигравају жртву, понашају се агресивно према вама, приморавајући вас да се браните, прете вам.

Не извињавају се. Шта год да ураде, то није њихова кривица. Радије ће да започну свађу и покушају да се заштите, него да кажу "жао ми је". Прегршт је разлога због којих не могу да прихвате сопствену грешку, а ево неких од њих: извињења могу представљати претњу њиховом самопоуздању, осећај стида им је неподношљив, не желе да преузму одговорност за сопствене поступке, више воле да осећају љутњу и бес него нешто позитивно.

Не прихватају "не" као одговор. "Отровни" људи нагоне вас да се плашите да им то кажете. Када вам траже услугу, а ви одбијете да је учините, они почињу да манипулишу вама све док не добију очекивани одговор. То је због тога што не схватају да и остали људи имају сопствене границе, преко којих не желе да иду. Рећи "не" је нормална ствар, поготово ако у старту знате да не можете да одржите обећање на које би друга страна да вас обавеже.