ЗНАМО да музика има благотворно дејство на људски организам, а научници су сада почели детаљније да истражују њену терапијску моћ. Истичу да би лекари ускоро могли да препоруче музику као врсту терапије и да ћемо имати плеј листу за разна обољења. На пример за концентрацију, боље спавање, па чак и за тегобе које могу да ублаже главобољу и контролишу хроничне болове.

- Високофреквентни звук као што су аларм или врисак подстиче ослобађање адреналина, док тихи тонови опуштају, јер наш мозак нижу фреквенцију доживљава као спорији звучни талас који може да га успори - рекла је оснивачица Британске академије звучне терапије Лиз Купер.

Постоји посебно креирана музика (Brain.fm ) за мозак која би могла људима да помогне да се опусте и утону у сан од 10 до 15 минута. Према резултатима једне студије, они који су слушали инструменталну музику боље су спавали.

- Звук је направљен тако да вам се чини да се креће око вас - попут оног у биоскопу. Он вас физички уљуљкава и верујемо да помаже да чвршће заспите -рекао је др Кевин Вудс, научни директор у Brain.fm.

Музика је на разне начине повезана и са памћењем. Лиз Купер сматра да се људи у каснијим фазама деменције још сећају песама из детињства или знају да свирају инструмент који су научили као дете, чак и кад не могу да препознају сопствену породицу. Једна америчка студија је показала да особе које имају Алцхајмерову болест боље памте речи из неке музичке нумере него оне које су изговориле. Кад мозак спрема информације или учи нове, ствара мождане таласе у фреквенцијама које су веће од оних које су повезане с дубоким опуштањем.Дакле, ако стимулишете мозак таласима вишег нивоа, можда можете да побољшате меморију. Мада је истраживање на почетку и још нема конкретних доказа,већ сада постоји музика одређене фреквенције која је усмерена на побољшање памћења.

Стрес је такође један од проблема са којим се многи суочавају. Истраживање је показало да слушање умирујуће музике може да снизи крвни притисак, број откуцаја срца и анксиозност а побољшава и расположење. Резултати студије спроведене у Њујорку говоре да су се пацијенти који су слушали музику пре операције, за време и после ње, осећали мирније и имали нижи крвни притисак. Није доказано која музика делује најбоље, али према већини истраживања то је она спорија, класична.

Али песма може да ублажи и бол. Најбоље делује музика ниске фреквенције, сматра Петер Ликс, оснивач Binaural beats медитације, који је аутор посебне музике за ублажавање болова у трајању од 30 до 60 минута. Студијаиз 2016, у којој је учествовало 36 одраслих особа са хроничним боловима, открила је да је слушање бинауралнихоткуцаја у тој фреквенцији, 20 минута дневно, резултирало великим смањењем болова после 14 дана.