АКО желите извајано тело и вретенасате мишиће не морате да вежбате по цео дан као балерине и балетани, али свакако можете да "украдете" неку од вежби којом балетски играчи одржавају форму.

Вежбање по узору на балет практикују многе познате личности широм света, међу којима су најбројније манекенке. Ове вежбе им омогућавају не само да задрже беспрекорну фигуру, већ и да развију грациозан покрет и елеганцију.

Предлажемо вам шест једноставних вежби које могу да вам изглед ногу и задњице доведу до савршенства.

МОСТ СА ПРУЖАЊЕМ НОГЕ
Лезите на леђа, савијте ноге у коленима, ослоните се на ножне прсте - ово је почетни положај. Подигните кукове, испружите једну ногу, спустите кукове, па поновите све и са другом ногом. Ово је заокружен круг вежбе. Поновите га 10 пута. Вежба утиче на затезање целих ногу и задњице, јачајући уз то и мишиће леђа и обликујући листове.

МОСТ
Уколико вам је мост са пружањем ноге превише напоран, можете радити само мост вежбу. Из лежећег положаја подижите кукове, али ноге остају у савијеном положају ослоњене о врхове прстију.

КРАТКЕ МАКАЗИЦЕ
Још једна сјајна вежба за затезање целих ногу. Лезите на леђа, ноге подигните под правим углом са стопалима испружним према плафону. Раширите ноге у страну, прсте и даље држећи у истом положају. Трудите се да све време мишиће ногу држите затегнуте. Понављајте вежбу 20 пута по серији.

КРУГОВИ
Ово је можда и најбоља вежба за затезање унутрашње стране бутина. Лезите на бок, ослоните се о доњу руку, горњу ногу савијте у колену и ослоните се прстима о под испред друге, опружене ноге. Затегните мишиће, подигните доњу ногу и правите ситне кругове или је подижите горе-доле. Можете и радити варијанту са померањем ноге горе и уназад.

ОБРНУТИ ПЛИЈЕ
Плије је вежба идеална за затезање унутрашње стране бутина, а у наопакој варијанти ће активирати и мишиће стомака. Лезите на леђа, ноге подигните под правим углом са стопалима испружним према плафону. Савијајте и опружајте ноге у коленима држећи све време спојене пете.

САВИЈ, ПА ИСПРУЖИ
Ако желите да интензивно активирате мишиће задњице, ово је идеална вежба за то. Седите на бок са ногом савијеном у колену, торзо ослоните о руку. Горњу ногу испружите у страну, па савијте уназад према задњици, у исто време подижући и руку изнад главе.