У свим аспектима живота, па и у различитим професијама, веома је важна ментална издржљивост, која често може да направи јасну разлику између успешног и мање успешног појединца. Чини нам се да је она у спорту најизраженија, односно највидиљивија, па се дешава да поједини спортисти не успеју да дођу до циља управо због ненаданог психичког пада и пуцања напете струне менталне издржљивости, коју свакодневно носе, затежу и "тренирају" у себи. Они су идоли нација, различитих генерација, жена и мушкараца, деце.

На својим плећима, уз златне пехаре, носе и велику одговорност према себи, својим успесима, али и другима, плаше се да не разочарају све(т), под чијим будним оком живе и раде. Да, слободно можемо рећи раде, јер спорт је врста посла, иако не баш као и свака друга. У њихову "канцеларију" имамо увид чим укључимо телевизор, радио, компјутер или одемо на терен да их бодримо. Тако сведочимо томе када бесно ломе тениске рекете након пеха или се у очају или одушевљењу бацају на колена на фудбалском терену, пеку нас њихове сузе, обливају црвенило и бес, псовке нам парају уши...

Утренираност

Психолог и писац Јована Јовановић каже нам да је ментална издржљивост у спорту изузетно важна и да на финалним такмичењима управо она представља ту малу разлику која чини велику разлику.

- Када је спортиста ментално припремљен има бољу концентрацију и боље влада игром, па можемо рећи да је разлика између спортисте који је припремљен психички и неприпремљеног потпуно иста као и на физичком плану. Онај ко је утрениран увек има бољи резултат од оног који није - објашњава Јовановићева.

Према њеним речима, на менталну издржљивост утичу различити фактори, који спадају у две групе - позитивну и негативну. Негативни фактори су стресови и проблеми, који битно умањују менталну издржљивост, па се радом на њима и њиховој елиминацији она аутоматски повећава. Други начин за рад на менталној издржљивости тиче се позитивних фактора који се односе на побољшање перформанси и усавршавање у оквиру одређених менталних вештина, које подстичу већу издржљивост.

Много је примера у којима спортиста, са аспекта посматрача, сасвим изненада психички поклекне и постане нестабилан, због чега му се каријера нађе на низбрдици и почиње да клизи. На питање у којим ситуацијама се ментална издржљивост налази на најтежем тесту, наша саговорница открива да је она у професионалном спорту свакодневно на испиту, а на најтежем онда када спортиста има приватне проблеме који му одвлаче пажњу и ометају концентрацију. Када је под стресом због тешкоћа у личном животу, он се ментално инвестира у њих, па има много мање енергије да се исто тако ангажује на терену. Неретко се дешава да спортисти толико изгубе мотивацију и клону духом да се питамо да ли ће се икада вратити међу победнике.

- То се најчешће дешава када имају лош однос са тренером, као и након повреде. Те две ситуације озбиљно могу да наруше планове које спортиста има у својој каријери и када је у њима он постаје изузетно фрустриран и клоне духом, јер мора да се бави решавањем тих проблема, а не спортским успехом - каже Јовановићева. - Често се мисли да спортисти постају демотивисани после неуспеха, али неки од њих управо тада одлуче да следећи пут буду још бољи. Они који доживе пораз, после њега врло брзо поново имају шансу за успех, али они који доживе повреду немају тако брзо ту поновну могућност. Из тог разлога повреда заиста може много да демотивише - истиче саговорница "Живота плус", откривајући нам на који начин се спортисти могу мотивисати након неуспеха: - Мотивација се буди постављањем циљева и прављењем нових планова. Такође је важна и анализа грешака, које могу бити шансе за побољшање, као и анализа емоција везаних за неуспех - такозвана фаза "чишћења", након које иде фаза "усавршавања", сачињена од избора менталних стратегија и рада на побољшању учинка.


Подршка породице и тренера

Психолог нам објашњава и који фактори из приватног живота спортисте најчешће утичу на успех, а који на неуспех. Тако на успех утичу подршка породице, стабилни социјални односи, добар однос са тренером и његова подршка, добро испланирано време које доводи до максималне ефикасности, одрицање - када је то потребно, жеља за усавршавањем, континуиран рад и оптимизам. С друге стране, на неуспех утиче стрес - лоши односи, дисконтинуитет у раду, повреде, неодговарајући однос са тренером, а на личном плану негативне емоције и слабо владање њима, ниско самопоуздање, урушено самопоштовање и комплекси.

Ако знамо да су људи који су у потпуности задовољни својим приватним животом много успешнији и на свим осталим пољима, претпоставља се и да је за врхунског спортисту неопходна оваква врста испуњености. Но, мора ли он баш у потпуности бити задовољан својим личним светом? Према речима Јоване Јовановић, не мора, али добро је да сваки спортиста научи стратегије како да се носи са незадовољством и проблемима који се свакоме у неком периоду живота појаве. Наиме, веома је важно да се ти проблеми и стресови не одразе много на учинак на терену.

Успеси доносе славу, а са њом иде и богатство. Ако се њима добро не "рукује", можемо себи да нанесемо више штете него користи. Бројни су лоши аспекти ових, по природи престижних, категорија, а саговорница саветује како да се наши хероји заштите од њих:

- Спортиста се од лошег утицаја славе може заштити развојем критичког мишљења. Врло је важно да остане усредсређен на своје планове у спорту. Када су у питању лоши аспекти богатства кључно је то како спортиста планира своју будућност - тврди Јовановићева.

Време у ком живимо са собом носи и предрасуде о спортистима, који су често стављани у различите клишее, од којих неки и нису баш позитивни. А ево колико често наилазе на њих и како их савладавају:

- Предрасуде о спортистима су честе, а једна од њих је да су свемогући. Многи људи идеализују њихове могућности и имају претерана очекивања која спортисти не могу да испуне, јер и они су само људи. Честе су предрасуде о женама које се баве "мушким" спортовима и обрнуто. Генерално, најбољи начин да се спортиста ослободи свих предрасуда је да се искључиво бави спортским учинком и његовим побољшањем.


ОДЛУЧАН, ПОСЛУШАН И МОРАЛАН

Које три особине су од пресудног значаја за доброг спортисту?

- Најважнија особина је одлучност, јер данас имамо велика имена у историји спорта која су доказ да одлучност побеђује чак и физичке, материјалне, социјалне, и многе друге недостатке - каже психолог Јована Јовановић. - Поред ње, важна је послушност ауторитету, који је у овом случају тренер, а трећа значајна особина је моралност, или морални кодекс спортисте, који је од изузетног значаја за успех у спорту. Он се односи на поштовање правила и самоконтролу у понашању, а многи спортисти који немају ову особину врло брзо заврше каријеру, чак и ако су изузетно талентовани.