АКО се стално осећате исцрпљено и уморно врло вероватно вам је ослабио имунитет услед физичког напора, стреса, али и вишка килограма. Ипак, најчешћи разлог за малаксалост јесте недостатак значајних хранљивих елемената.

Професорка Брижита Ђорђевић, са Фармацеутског факултета у Београду, каже да је за виталност најзначајније јачање имунитета, које се доказано постиже надокнадом витамина Ц, цинка, глукана, пробиотских препарата, док је од биљних суплемената најделотворнија ехинацеа.

- Витамин Ц није без разлога са најдужом традицијом у јачању имунитета - каже професорка Ђорђевић. - Он учествује у синтези имуноглобулина, значајних молекула у одбрани организма од инфекције. Поред ове функције, витамин Ц учествује или садејствује у бројним другим функцијама у нашем организму од којих је свакако улога антиоксиданаса најважнија.

За одбрану од бројних болести важан је и цинк.

- Цинк је битан за све ћелије које су у деоби, па тако и ћелије имунолошког система - лимфоците - каже наша саговорница. - Недостатак цинка, кад је први пут откривен, директно је доведен у везу са нижим растом код деце, али и већој склоности ка инфекцијама.

Према речима професорке Ђорђевић, у ефикасне "помагаче имунитета" сврставају се и глукани - једињења из групе дијетних влакана и бројни микроорганизми који "негују" цревну флору - пробиотици.

- Сви ови препарати имају значајан и научно доказан имуномодулаторни ефекат, док је од биљних суплемената најдрагоценија ехинацеа - каже Ђорђевић.