СВАКИ пут када се са неким расправљате, једноставно бризнете у плач? Тек тако. Као да вас је веома погодило то што вам говори, иако можда и није. Али то је јаче од вас. Зашто?

- Сузе су сигнал који други виде - каже др Менди Окландер. - Оне су природна реакција на стрес у тренутку, иако је јасно да су често реметилачки фактор у расправи, посебно љубавној. Сузе заправо могу да покажу наша осећања када нас речи изневере, када не можемо да проговоримо оно што бисмо желели, али могу да покажу и емпатију према партнеру, шок када чујемо нешто неочекивано или бес када нам неко упути неистините, тешке речи у свађи.

Међутим, многи су огорчени на партнера који се увек расплаче током свађе, мислећи да на тај начин покушава да изманипулише и преокрене ствари у своју корист.

- Таква особа се понекад може сматрати и емоционално нестабилном - каже психотерапеут Кардер Стаут. - Можда је у питању нека траума, можда се плаши конфронтације, па су сузе производ тог страха. Понекад се особа плаши да ће свађа довести до раскида, па због тога сузама исказује своју рањивост. Неке је срамота што стално плачу током свађе и сматрају да тиме показују да су слаби, док други себе сузама лече, уколико увек наиђу на подршку и разумевање партнера, пријатеља...

Стаут каже да се не плашите уколико се расплачете у жељи да другој страни нешто кажете или покажете.

- Али ако желите то да избегнете, са партнером и блиским пријатељима отворено разговарајте и смислите "сигурносну" реч коју ћете изговорити уколико расправа крене у том смеру да бисте могли да се расплачете. Затим изађите накратко из просторије, дубоко удахните или прошетајте се како бисте се смирили - поручује психотерапеут.