Становници нордијских земаља, Северне Америке, Аустралије и Новог Зеланда, победници су у категорији сналажења у простору, показује обимна студија коју је спровео Универзитетски колеџ у Лондону.

Више од пола милиона људи из 57 земаља играло је специјално дизајнирану видео-игрицу која се заснивала на просторном сналажењу. Подразумевала је да играч уђе у улогу истраживача и да на том путу савлада низ препрека и задатака. Најбоље су прошли северњаци, као и становници Аустралије и Новог Зеланда.

Очекивано, просторне вештине опадају с годинама, али студија је показала да је важан и бруто друштвени производ. Научници спекулишу да је богатство земље важно због стандарда образовања, доступности здравственог система као и могућности појединаца да путују. Ту су ипак и специфичнији фактори. Окружење у ком одрастамо има утицај на разне способности, па и на просторне, објашњавају научници. Северне земље попут Финске, Норвешке и Данске, чији су становници одлично прошли на тесту, деле љубав према оријентацији, спорту који се заснива на просторном сналажењу. Друге земље на врху листе, попут САД и Аустралије, имају високу стопу возача, што такође утиче на развој просторних вештина.

Установљено је и да се мушкарци боље сналазе од жена, али и да што је већа родна равноправност у одређеној земљи, жене боље пролазе на тесту просторних вештина.