Већина родитеља се стално преиспитује да ли је негде погрешила у најважнијој улози у животу. Мајке су ипак сигурније у себе, свака трећа жена мисли да је бољи родитељ од мужа. Интересантно, исто сматра и сваки трећи мушкарац, показало је истраживање у ком је учествовало више од хиљаду родитеља деце млађе од 18 година.

Две трећине испитаника често размишља о томе како се сналази у родитељској улози. Већина, 55 одсто, сигурна је у своје вештине сматрајући себе добрим родитељима, а 13 одсто чак изврсним. Само два одсто за себе каже да су лоши родитељи, а нико не мисли да је ужасан.

Кад је реч о томе ко је бољи, нешто више од половине испитаника рекло је да су оба родитеља подједнако добра. Али 34 одсто жена себе сматра бољим родитељем. То се поклапа са мишљењем мушкараца, па 32 одсто припадника јачег пола мисли да се у родитељској улози сналази лошије од партнерке. Само шест одсто жена мисли да је њихов партнер бољи и исти број мушкараца себе сматра бољим родитељем.

Научнике ови налази нису изненадили јер се родитељство и даље посматра као претежно женски посао, почев од тога да мајке узимају одсуство након рођења детета и више му се посвећују, док је улога мушкарца да донесе новац. Самим тим, мање времена проводи са дететом и почиње да сумња у своје родитељске способности.