ДОК је краткорочна штета након испијања већих количина алкохола јутарња главобоља, мучнина и сува уста, дугорочне последице могу да се одразе на стање целог организма.

Особе које прекомерно пију алкохол, чешће имају сметње унутар пробавног система, гастритис и оштећење јетре.

Дуготрајно конзумирање алкохола има за последицу хипертензију, трњење у рукама и ногама, анксиозност и потешкоће у памћењу. Осим тога, они које имају вишак килограма и покушавају да смршају, заборављају да алкохолна пића имају енергетску и калоријску вредност која се изједначава са храном. Вишак енергије се претвара у сало, које се код мушкараца таложи на трбуху, а код жена на бедрима.

- Тело не може да разгради храну како треба, када се у њега уноси алкохол. А тада, све што не може метаболисати, оно претвара у маст - објаснила је нутрициониста Клои Леод за британске медије.

Ево шта се догађа у телу након престанка конзумирања алкохола:

Сат времена

Тело креће с поступком детоксикације како би се очистио крвоток и спречило тровање. За сат времена, тело може да обради одређену количину алкохола, отприлике једно стандардно пиће.

од 12 до 24 сата

Долази до детоксикације и стабилизације шећера у крви. Колико је тачно времена потребно за то, зависи од количине алкохола који је попијен.

72 сата

У овој фази нестају сви заостали симптоми мамурлука. Побољшава се квалитет сна, што је важно за ревитализацију тела.

Седам дана

Сан је квалитетнији, кожа постаје лепша, нестају екцеми и црвенило који су настали због алкохола у крви. Расположење, менталне способности и концентрација се побољшавају.

Месец дана касније

Након овог периода, особе које су раније редовно конзумирале алкохол, у овој фази примећују први губитак килограма. Количина масти у јетри смањује се за 30 одсто, док је квалитет коже, косе и ноктију видљиво бољи.

После годину дана

У овој фази може се очекивати губитак од просечно шест килограма. Такође, након 12 месеци без алкохола, смањује се ризик од карцинома дојке и јетре.