Да ли сматрате да је лаж да је човек био на Месецу? Верујете да Хитлер није настрадао 1945. године у Берлину? Мислите да је Елвис Присли и даље жив? Ако сте на ова три питања одговорили потврдно, велика је вероватноћа да верујете у Бога.

Научници са Универзитета у Фрајбургу испитали су 150 студената у Швајцарској и установили везу између веровања у Бога и теорије завере. Веза је установљена невезано за године, пол, образовање, политичку оријентацију, способност аналитичког размишљања испитаника. Такође, небитан је Бог у ког верујемо, припадници свих религија исто су прошли на тесту.

Како кажу научници, мада је на први поглед реч о два различита начина размишљања, и креационизам и конспиративно размишљање имају заједничку црту. Оба припадају телеолошком размишљању које приписује сврху и природним догађајима и тражи крајњи узрок често необјашњивих појава. Налази су потврђени додатним испитивањем 700 људи који су били спремнији да прихвате као тачне тврдње "сунце излази да бисмо имали светло", "сврха пчела је да осигурају опрашивање".

Ранија истраживања су веровање у теорије завере повезала са нарцисоидним типом личности, па су указивала да су им склонији себични људи који траже пажњу.