Што више користимо нове технологије, мање уживамо у животу - тако би се укратко могао описати закључак студије Америчке психолошке асоцијације. Дигиталне технологије нам олакшавају живот, али смо због њих исцрпљени, деконцентрисани и губимо додир са садашњим тренутком, упозоравају научници, који су у једном ресторану спровели експеримент у којем је учествовало 300 одраслих и студената.

Учесници су током вечере замољени да оставе телефон на столу, укључен или с вибрацијом, док је друга група утишала телефон и склонила га из домета. После јела, попунили су упитник у вези са својим осећањима за време вечере, досадом, уживањем, као и о томе колико су користили телефон током оброка. Установљено је да су телефон више користили испитаници којима је апарат био лако доступан, али они су и мање уживали у оброку, имали су више потешкоћа да буду фокусирани на садашњи тренутак. Исти налаз је и међу одраслима и међу студентима, иако су научници очекивали да ће то на академце мање утицати, јер су они готово рођени с телефоном.

Како кажу научници, деценије истраживања су показале да на осећање задовољства животом највише утичу позитивне везе са другима, а модерна технологија нам лако "украде" специјалне тренутке са пријатељима и породицом. И зато, бар вечерајте без телефона.