ИЗНЕНАДНЕ и непредвидиве реакције тела испољене истовременим плачом и смехом, трњењем руку и ногу, неочекиваном хладноћом, титрањем капака, мало кога су заобишле. Иако је за већину овакво понашање тела енигма, савремена медицина има одређена објашњења зашто се тако нешто дешава.

* Трњење руку и ногу последица је лоше циркулације, односно притиснутог нерва. Промена положаја и кретање су најбољи начин за решавање ове нелагодности. Међутим, некада ова појава може да буде озбиљнија и да указује на дијабетес, лупус, мултипла склерозу, због чега треба бити опрезан и потражити помоћ лекара уколико се не повлачи.

* Истовремени плач и смех се јавља за време снажних емотивних стања који имају ефекат накнадне реакције. Сузе су реакција не само на тугу или бол, већ и на екстремну радост. Смех и сузе у исто време организму чине добро, јер умањују стрес.

* Титрање капка изазива, условно речено, грешка у "нервној сигнализацији". Умор, стрес и кофеин представљају главне окидаче ове појаве, али и лоша исхрана, претеран унос алкохола и алергије. На срећу, ова појава је углавном бенигна и пролази спонтано, а јавља се зато што организам "поручује" да му је, заправо, потребан одмор.

* Изненадна хладноћа, иако температура није ниска, настаје због лоше циркулације, високог притиска или лекова који доводе до настанка хладних екстремитета. И слаб рад штитне жлезде може да успори метаболизам до тачке на којој организам не производи довољно топлоте. Анемичним особама такође је више хладно, јер не поседују довољно гвожђа. Да би се овај минерал надокнадио треба јести месо, пасуљ и зелено лиснато поврће, уз обавезно избегавање цигарета, јер никотин скупља крвне судове и отежава циркулацију.