НИЈЕ лако бити леворук у свету скројеном по мери дешњака. Али, упркос свим покушајима у прошлости да се такве особе промене и натерају да више користе десну руку, данас је научно доказано да леворукост није никакво „зло“ како се некада сматрало, него дар који доноси бројне предности.

* Леворуки су способнији у мултитаскингу. Иако сви покушавамо да радимо више ствари истовремено, нисмо подједнако успешни у томе. Леворукима то боље полази за руком од дешњака. Наиме, њихов мозак брже ради и лакше насумице сортира све прикупљене информације. Управо због тога ове особе постижу боље резултате у видео-игрицама.

* Бољи су љубавници. Тако барем тврде научници који су недавно спровели опсежно истраживање јавног мњења и установили да је 86 посто особа које више користе леву руку веома задовољно својим сексуалним животом. Свега 15 одсто дешњака признало је да су задовољни сексом са својим партнеркама. Мада прави разлози ове разлике још нису откривени, резултати најновијих истраживања сугеришу да леворуке особе имају бољи осећај за ритам, уопште, па и у кревету!

* Успешнији су од дешњака и изван спаваће собе. Будући да леворуке особе чешће од дешњака користе обе стране мозга, оне су сналажљивије, спретније, па и паметније од њих, објашњавају научници. Наиме, истраживање спроведено међу студентима америчког Универзитета Сент Лоренс показало је да се међу онима који се могу похвалити са коефицијентом интелигенције вишим од 140 налази више леворуких особа од дешњака.

* Креативнији су и више наклоњени уметности и иновацијама. У томе им помаже чињеница да се више ослањају на десну страну мозга која је задужена за развијање маште, емоција и креативности. Зато су леворуке особе, по правилу, бољи музичари и сликари и далеко лакше и брже уче стране језике. Уосталом, и генијални Леонардо да Винчи и Микеланђело били су леворуки! Као и Чарлс Дарвин и Алберт Ајнштајн! Сем тога, и резултати истраживања који су недавно објављени у „Америцан Јоурнал оф Псyцхологy“ показују да су леворуке особе креативне, свестране и врло довитљиве.