ПИЛЕЋА ЧОРБА


Потребно је:

- 1,5 л воде

- 1 пилећи филе

- веза зелени

- главица црног лука

- 1 јаје

- 2 кашике брашна

- со, бибер

- суви биљни зачин

- сецкани першун, лист целера

Месо и поврће исецкајте на коцке, скувајте у 1,5 л воде и у то додајте цео очишћен лук. Кад се поврће скува, баците лук и долијте још мало воде. Кутлачу чорбе одвојите у мању чинију и када се прохлади размутите у то две кашике брашна. Сипајте полако у чорбу, лагано мешајте и оставите још мало да се кува. Посолите, додајте бибер и биљни зачин по укусу. Склоните са рингле, додајте сецкани першун и лист целера и оставите да се охлади. Умутите јаје виљушком да мало запени, додајте полако кутлачу чорбе, мешајте да се добро сједини и вратите у лонац. Чорба не сме да буде врела када додајете јаје да се не би згрудвало. Чорбу можете да декоришете тако што ћете преко ставити сецкано скувано јаје.


РОЛАТ ОД МЛЕВЕНОГ МЕСА


Потребно је:

- 700 г млевеног меса

- 5 јаја

- 1 земичка (око 100 г)

- 1,5-2 дл млека

- главица лука

- чен белог лука

- кашика сенфа

- со, бибер

- биљни зачин

Земичку исеците на коцкице, прелијте млеком, а затим измрвите како бисте добили кашасту смесу. Помешајте са млевеним месом, додајте једно јаје, ситно сецкани црни и бели лук, сенф, со, бибер и биљни зачин и све добро измешајте. Преостала јаја скувајте, ољуштите и оставите да се охладе. У велику тепсију ставите половину смесе од меса, ширине десетак центиметра. Преко поређајте барена јаја, прекријте их остатком меса, а затим рукама обликујте ролат. Уколико желите поређајте око ролата сецкани кромпир и шаргарепу и зачините, али није потребно додавати уље. Пеците ролат у рерни на 200 степени, отприлике 40 минута. Сеците га кад се мало прохлади.



ПУЊЕНА МАЈОНЕЗОМ И ШУНКОМ

Потребно је:

- 4 јајета

- 100 г шунке или салама

- 4 кашике мајонеза

- 2 кашике сенфа

- кисели краставац

- со

- млевени бибер

Скувајте јаја, када се охладе ољуштите их, исеците на пола и извадите жуманце. Ситно исецкану шунку и краставац помешајте са жуманцем, додајте сенф, мајонез, бибер, со и све добро сједините. Добијеном смесом пуните јаја која можете да украсите першуном, влашцем или пропрженом сланином. Служите као хладно предјело.



ДОМАЋА САЛАТА

Потребно је:

- 4 кромпира

- 1 празилук или главица црног лука

- 3 барена јајета

- 10 зелених маслина

Скувајте кромпир са љуском. Када се охлади ољуштите га и исеците на колутове, као и празилук или црни лук. Исецкајте кувана јаја и маслинке, све састојке добро помешајте, посолите и побиберите по укусу. Салату прелијте маслиновим уљем и балзамико сирћетом, па преко поспите сецкани першун. Уместо маслиновог уља и балзамика у салату можете да ставите мајонез.



ТЕСТЕНИНА СА ШУНКОМ

Потребно је:

- 400 г макарона

- 3 јајета

- 1 чаша млека или киселе павлаке

- 300 г шунке

- 200 г сира

- 1/2 чаше уља

- со

Макароне скувајте у води, за то време умутите јаја са млеком, додајте сецкану шунку, мрвљени сир, уље, со по потреби и све добро промешајте. Скуване макароне оцедите и ставите у плех. Прелијте припремљеним преливом и промешајте кашиком. Пеците у загрејаној рерни на 200 степени, отприлике 20 минута, ако желите да макароне буду хрскаве. Када их извадите из рерне оставите мало да се охладе, па их тек онда сеците и послужите.



КАУБОЈСКИ ОМЛЕТ ИЗ РЕРНЕ

Потребно је:

- 8 јаја

- 250 мл млека

- 250 г ситно исецкане шунке (могу и ћурећа или пилећа прса, сланина...)

- 80 г качкаваља или тврдог сира

- мала главица црног лука

- чен ситно исецканог белог лука

- 1 зелена бабура

- 1 црвена бабура

- пола кашичице биљног зачина

- бибер

- исецкан першун или влашац

У већој посуди умутите ручном мутилицом јаја и млеко, додајте биљни зачин, бибер, нарендани сир, ситно исецкану шунку, црни и бели лук, паприке, мало першуна и све помешајте. Ватросталну чинију подмажите уљем и сипајте припремљену масу. Пеците у загрејаној рерни на 175 степени, отприлике 45 минута, односно док благо не порумени. Печени омлет оставите да се мало прохлади, онда га исеците на коцке, поспите преко исецкани першун или влашац и послужите јело са зеленом салатом, парадајзом или другим поврћем по жељи.



СВИЊСКИ ВРАТ СА КРОМПИРОМ
Потребно је:

- 1 кг свињског врата

- 700 г кромпира

- 1 већа главица црног лука

- уље

- со

- биљни зачин

- неколико јаја

Зачините месо по укусу и поређајте га с једне стране у подмазани плех, а са друге ставите кромпир исечен на крупније кришке. Преко насецкајте црну лук и ставите у загрејану рерну да се пече. Када је готово преко меса и кромпира ставите неколико јаја на око и оставите још мало да се пече у рерни. Када извадите јело из шпорета преко насецкајте першун.