Кромпир са шампињонима


Потребно је: 5-6 кромпира средње величине, 2 главице црног лука, паковање шампињона, со, бибер


Обарите кромпире у љусци. Упржите лук, додајте шампињоне и продинстајте, па зачините по укусу. Кромпире пресеците на половине и издубите. Издубљене половине пуните надевом од лука и шампињона. Одозго можете да ставите листиће тост сира.


Краставци са туњевином


Потребно је: 300 г краставаца(2 комада), 250 г туњевине из конзерве, 50 г маринираних шампињона, 200 г црног лука, 2 чена белог лука, 3 кашике белог вина, чаша мајонеза, лимун, мирођија, бибер, со


Краставце пресеците напола или на више делова ако су већи. Кашиком издубите средину и оставите 20 минута да се оцеде. Црни лук ољуштите, оперите и ситно исецкајте, туњевину виљушком иситните, додајте исецканом луку и измешајте, умешајте сок од лимуна, мајонез и вино. Смесом напунити краставце и декоришите их мирођијом.


Пармезан у луку


Потребно је: 2 главице лука, 2-3 кашике маслиновог уља, 2 кашике путера, со, бибер, 2 чена белог лука, већи влашац, мало белог вина, кашичица мешавине биљних зачина, 1/2 шоље хлебних мрвица,1/4 шоље наренданог пармезана, 2 кашике насецканих листова мајчине душице


Одсеците врх лука и кашиком му пажљиво извадите унутрашњост. Сачувајте део који сте издубили. Премажите издубљене главице лука маслиновим уљем споља и изнутра, посолите, побиберите, ставите их на науљену тепсију и покријте фолијом. Пеците 25-30 минута у рерни загрејаној на 200 степени. За то време исецкајте издубљени део лука. Загрејте по кашику маслиновог уља и путера у тигању на средњој температури, па продинстајте пола шоље насецканог лука, додајте влашац и бели лук и све динстајте 7-8 минута. Улијте мало белог вина и динстајте док готово не испари.


Скините са шпорета, додајте зачине, хлебне мрвице, пармезан и мајчину душицу. Посолите и побиберите и добро измешајте. Овом мешавином пуните испечени издубљени лук. Притисните смесу лагано да бисте испунили лук и поравнајте површину. Попрскајте са мало растопљеног путера и затворите врхом. У теспију сипајте мало белог вина и покријте је алу-фолијом, па пеците још 30 минута док лук не постане потпуно мекан.

Тиквице са сиром

Потребно је: 4 тиквице, црни лук, 2 конзерве туњевине, кашика ајвара, мања конзерва пелата, со, бибер, оригано, моцарела, 4-5 зелених маслина без коштице, 1-2 парадајза, маслиново уље

Опране тиквице издубите и ставите у плех. Лук и извађену средину из тиквица исецкајте и продинстајте на мало маслиновог уља, па додајте туњевину, пелат, ајвар, оригано, бибер, со и још мало динстајте. У тиквице сипајте мало маслиновог уља и напуните их продинстаном смесом. Парадајз, маслине и моцарелу исеците на коцкице и убаците у тиквице. Тиквице можете благо да затворите поклопцима које сте на почетку одстранили. Јело је готово кад се моцарела истопи.