АРОМАТИЧНЕ ПЉЕСКАВИЦЕ

Потребно је:

* цвекла

* главица црног лука

* чен белог лука

* 2 цвета броколија

* црвена паприка

* шака печених ораха

* по 5 кашика презли, пармезана и першуна

* со, бибер

Ољуштите и изрендајте цвеклу, црни и бели лук ситно исецкајте, броколи скувајте, а печене орахе самељите. Све састојке помешајте и правите мале пљескавице. Ако је потребно додајте још презли да се маса лепо сједини. Загрејте добро уље у тигању и пржите пљескавице са обе стране од три до пет минута. Сервирајте топло.

*****

ПУРПУРНЕ ШПАГЕТЕ


Потребно је:

* 2 цвекле

* 400 г шпагета

* 400 мл павлаке за кување

* 100 г пармезана

* 100 горгонзоле

* кашика першуна

* кашичица оригана

* со, бибер


Ољуштите и нарендајте цвеклу, па ставите у мало хладне воде да се кува. Немојте да солите, да со не би разредила црвену боју цвекле. Када цвекла током кувања пусти боју потопите и шпагете. Шпагете кувајте док не омекшају и вода не испари, а на крају посолите. Ако је потребно шпагете и цвеклу додатно оцедите, а након тога сипајте у тањире. У мањој посуди помешајте павлаку са першуном и ориганом, посолите и побиберите по укусу. Кувајте уз повремено мешање до кључања, затим додајте пармезан и горгонзолу. Сос прелијте преко шпагета и сервирајте док је топло.

*****

ЧОРБА СНАГЕ

Потребно је:

* 2 везе листова цвекле

* веза першуна

* главица црног лука

* 2-3 чена белог лука

* шаргарепа

* корен першуна

* мањи корен целера

* 4-5 цвекли

* уље

* сок од лимуна


Исецкајте листове цвекле и першун, па ставите да се кува 10-15 минута на умереној ватри. Исецкајте главицу црног и ченове белог лука, крупније нарендајте шаргарепу, першун и целер. Све сједините. У мешавину додајте нарендане цвекле и прелијте кашиком уља и соком од лимуна. На крају све ставите у воду у којој се кува лишће цвекле и першун, кратко промешајте и одмах склоните са ватре.

*****

ВИТАМИНСКА САЛАТА


Потребно је:

* цвекла средње величине

* мањи корен целера

* јабуково сирће

* кашичица маслиновог уља

* со, млевени ким

* кисела павлака

* лишће першуна


Крупно нарендајте цвеклу и корен од целера. Помешајте их, зачините са мало соли, јабуковим сирћетом, кашичицом маслиновог уља и млевеним кимом. Салату на крају измешајте са киселом павлаком и поспите першуновим лишћем. По жељи можете изрендати и шаргарепу или неко друго сезонско поврће, а преко салате нарендати пармезан.