МАФИНИ СА МАКОМ


Потребно је:

- велика поморанџа

- 220 г брашна

- 250 г мака

- 100 г смеђег шећера

- 200 г киселе павлаке

- 1/2 прашка за пециво

- 5 кашика уља

- 2 јајета

- мало соли

У једној чинији помешајте брашно и прашак за пециво. У другој сједините мак, шећер, со, уље и киселу павлаку, па додајте јаја, измешајте, потом убаците мешавину брашна и поморанџу коју сте ољуштили и исецкали. Смесу сипајте у корпице које сте ставили у калуп за мафине. Пеците око 20 минута у рерни коју сте загрејали на 170 степени. Хладне и извађене из плеха украсите по жељи.



ГРЧКА ПОРТОКАЛОПИТА


Потребно је:

- 450 г дебљих кора за пите

- 6 поморанџи

- по кашичица прашка за пециво и соде бикарбоне

- 2 кесице ванилин шећера

- 150 г шећера

- 3 велика јајета

- 400 г густог јогурта

- 200 мл уља

За прелив:

- 250 мл сока од поморанџе

- 250 мл воде

- кесица ванилин шећера

- 300 г шећера

Прво припремите прелив. Исцедите сок од поморанџе, додајте воду, шећер и кувајте десетак минута. Склоните да се хлади. На столњак поређајте коре, стисните их и оставите око 2 сата да се суше. Три поморанџе оперите сунђером на који сте канули мало детерџента, исперите млаком водом, а потом и водом у коју сте додали мало јабуковог сирћета. Исперите поново, па ставите у чинију са водом у коју сте сипали кашику соде бикарбоне. После сат времена их исперите. Спремне су за употребу. Две ставите у шерпу и кувајте око сат, а од треће нарендајте корицу. Од преостале две поморанџе плус од оне којој сте нарендали корицу исцедите сок, а преостале две куване мало прохладите, лагано исцедите сок (нека остане пулпа), исеците их на комаде, ставите у мултипрактик, додајте сок од три поморанџе, нарендану корицу и све самељите у кашу. Додајте шећер, уље, измешајте, убаците јаја, јогурт, соду бикарбону, прашак за пециво, поново измешајте и смесу сипајте у већу чинију. Суве коре ситно измрвите, додајте их у смесу од поморанџи и кашиком измешајте. Излијте у тепсију, преко поређајте кришке преостале поморанџе и пеците у рерни загрејаној на 180 степени око 45 минута. Кад је пита готова, залијте је хладним преливом. Укуснија је кад се служи сутрадан.



ЈАФА КУГЛОФ


Потребно је:

- 2 поморанџе

- 1 дл газираног сока од поморанџе

- 50 г кандиране корице лимуна и поморанџе

- 250 г шећера

- 5 јаја

- 2 дл уља

- 300 г брашна

- прашак за пециво

- презле

- 100 г истопљене чоколаде

- 100 г чоколаде за глазуру

- мало маргарина

Посебно умутите беланца и жуманца са шећером и спојите. Стално мешајући, полако додајте уље, сок и нарендану кору једне поморанџе, истопљену чоколаду, газирани сок, кандирано воће, брашно и прашак за пециво. Модлу намажите растопљеним маргарином и поспите презлама. Пеците у загрејаној рерни на 175 степени око један сат. Пре него што куглоф извадите из модле, избушите га танким штапићем и у рупице сипајте сок од друге поморанџе. Нека одстоји у модли око пола сата, па га преврните на тањир, премажите глазуром од чоколаде и украсите по жељи.