"Слатка" сарма

Потребно је: главица свежег купуса, 1 кг млевеног меса, 200 г пиринча, главица црног лука, конзерва парадајз пелата, 2 дл белог вина, со, бибер, млевена црвена паприка

Кувајте неколико минута главицу купуса, извадите је из шерпе када листови омекшају, прелијте их хладном водом и оставите да се прохладе, па их разлистајте рукама и исеците са сваког листа средњи, коренасти део. У шерпи пропржите ситно исецкан црни лук, додајте пиринач и све заједно још кратко пропржите. Сипајте чашу воде, поклопите и искључите ринглу. Млевено месо ставите у дубљу чинију, а када пиринач упије сву течност преручите га у месо. Посолите, додајте бибер и паприку и добро умесите руком да добијете уједначену смесу. Завијајте сарме, ставите их да се кувају, па их запеците у рерни.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Палачинке од поврћа

Потребно је: 200 г карфиола, мања главица купуса, 2 шоље брашна, 2 јајета, шоља млека, шоља воде, 2 кашике уља, со, бибер


Нарендајте купус, исцепкајте карфиол, посолите, добро изгњечите и оцедите. Направите гушће тесто за палачинке од брашна, јаја, млека, воде и уља, па помешајте са поврћем. Додајте со и бибер, а онда формирајте дебље и мање палачинке, као лоптице, па их пржите на загрејаном уљу.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Касероле

Потребно је: 500 г свежег купуса, 2 тиквице, 200 г млевеног меса, 100 мл уља, 2 главице црног лука, со, бибер, биљни зачин, 100 мл неутралне павлаке, 3 јајета, 50 мл млека

Загрејте уље, додајте нарендан купус и тиквице, па пржите и зачините по укусу. У другом тигању динстајте сецкани црни лук, убаците млевено месо и пропржите. Науљите посуду у коју ћете ређати смесу, половину купуса и тиквица распоредите по дну посуде, затим сипајте месо које се издинстало, потом остатак поврћа. Умутите јаја, додајте павлаку у млеко и тиме прелијте касероле. Пеците у рерни око 20 минута на 200 степени.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Традиционална руска супа

Потребно је: 200 г купуса, 100 г броколија, главица црног лука, 3 чена белог лука, 3 кромпира, 3 шаргарепе, 250 мл сока од парадајза, 5 кашика уља, першун, со, бибер

Исеците купус и шаргарепу на трачице, а кромпир на колутове. У шерпи загрејте уље, издинстајте црни лук, сипајте купус и шаргарепу, а пет минута касније додајте бели лук. Сипајте врелу воду и сок од парадајза и оставите да се кува пола сата. Зачините, убаците искидане ружице броколија да се кувају још десет минута. Искључите ринглу, супу поспите ситно исеченим першуном и сервирајте.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Бакина пита

Потребно је: 200 г брашна, 3 јајета, 1/2 прашка за пециво, 200 г ренданог купуса, 100 г цветова карфиола, 50 мл уља, 200 мл јогурта, 100 г тврдог сира

У брашно додајте прашак за пециво, измешајте, убаците једно јаје, јогурт, уље, сир и све измешајте. Купус и карфиол посолите и оставите да одстоје 15 минута, па оцедите. Умутити два јајета са мало уља. У плех обложен пек-папиром сипајте половину смесе, преко оцеђено поврће, па прелијте умућеним јајима, а преко тога распоредите други део теста.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Кувана јунетина

Потребно је: 500 г јунећег меса, 1 кг свежег купуса, 250 г кеља, 3 главице црног лука, 2 парадајза, 1 дл уља, шаргарепа, паприка, кашика брашна, кашичица алеве паприке, со, бибер у зрну

На загрејаном уљу динстајте исецкан црни лук и месо исечено на комаде. Када омекша, додајте шаргарепу исечену на танке колутове, исечен купус и кељ. После десетак минута додајте кашику брашна, алеву паприку, бибер, исечену паприку и парадајз (може свеж или кувани). Налијте водом, посолите по укусу, поклопите и кувајте на тихој ватри око пола сата.