Од шљива

Потребно је: 250 г брашна, 125 г маслаца , 75 г шећера , јаје , 2-3 кашике хладне воде , мало нарендане коре лимуна , јаје за премазивање. За фил: 500 г свежих шљива , 2-3 кашике рума , шећер , цимет

Замесите тесто од наведених састојака, замотајте га у фолију и ставите да одстоји у фрижидеру пола сата. Шљиве преполовите, извадите коштице и исеците их на кришке. Прелијте их румом, поспите циметом и оставите да одстоје, повремено их мешајући. Растањите тесто и обложите калуп за тарт, на неколико места избоцкајте виљушком. Преко теста распоредите шљиве и поспите са две-три кашике шећера. Ивице теста премажите умућеним јајетом. Пеците 30 минута у рерни загрејаној на 180-200 степени. Поспите шећером у праху.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Од јабука

Потребно је за тесто: 200 г брашна, 50 г шећера, ванилин шећер, прстохват соли, јаје, 100 г путера исеченог на листиће. За фил: 8 јабука, 4 кашике шећера, кашичица лимуновог сока, кесица цимета, кашика сувог белог вина, 3 кашике јабуковог сока, 40 г путера

Састојке за тесто умутите, па мешајте рукама да добијете компактну смесу. Тесто увијте у целофан и оставите у фрижидеру пола сата. Пет јабука ољуштите, очистите и исеците на коцкице. Ставите их у шерпу са две кашике шећера, лимуновим соком, циметом, вином и соком од јабука и динстајте десетак минута на тихој ватри. Јабуке изгњечите и оставите да се охладе. Подмазани калуп за питу обложите тестом које сте на побрашњеној радној површини разваљали у круг, па на њега ставите динстане јабуке, а преостале ољуштите, очистите и насеците на кришке и сложите као цреп преко првог фила. Јабуке поспите путером исеченим на листиће, преосталим шећером и циметом. Тарт пеците 30 минута у рерни загрејаној на 180 степени.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Чоколадни са румом

Потребно је: 50 г хладног путера + мало за подмазивање, 150 г брашна, кашичица какаоа, 2 кашичице шећера у праху, прстохват солиn жуманце, 200 г чоколаде за кување, 25 г омекшалог путера, 250 г слатке павлаке, кашичица рума, неколико ораха

Подмажите округли калуп за пите. У велику посуду сипајте брашно, какао, шећер и со. Додајте путер и рукама умесите тесто. По потреби сипајте воду. Поспите радну површину брашном, разваљајте тесто у круг, па га пребаците у калуп за печење. Добро притисните уз ивице. Покријте папиром за печење и преко ставите нешто што ће спречити да се тесто надође. Држите га у фрижидеру око 30 минута. Загрејте рерну на 190 степени и убаците расхлађено тесто да се пече 15 минута, затим одстраните папир, па пеците још пет минута. Растопите мешавину чоколаде и путера. Додајте рум и умућену слатку павлаку. Кремом прелијте тесто. Нека одстоји у фрижидеру три сата. Поспите какаом и украсите орасима или чоколадом (отопљеном, наренданом).