У БОЛОЊЕЗЕ СОСУ

Потребно је:

* 350 г млевеног меса

* 2 главице црног лука

* 2 чена белог лука

* мала шаргарепа

* 300 мл пасираног парадајза

* 2 кашике белог вина

* мало оригана

* со, бибер

* биљни зачин


За прелив:

* 250 мл павлаке за кување

* 3 јајета

* 150 г ренданог сира или качкаваља

Испржите на уљу исецкани црни лук, додајте сецкани бели лук, нарендану шаргарепу и млевено месо. Динстајте док месо не порумени, а затим додајте остале зачине, вино и пасирани парадајз. Динстајте док се сос мало не згусне. Затим филујте палачинке, уролајте их или преклопите на четвртине. Ако желите можете да их запечете. Поређајте палачинке у подмазану ватросталну посуду, направите смесу од павлаке за кување, јаја, соли и бибера и прелијте. Пеците у загрејаној рерни на 200 степени, кад мало порумене извадите их и нарендајте преко сир, а затим вратите у рерну док не добију златнобраон боју.

*****

ПУЊЕНЕ ШАМПИЊОНИМА

Потребно је:

* чен белог лука

* 400 г шампињона

* 250 г крем-сира

* 2 кашике маслиновог уља

* со, бибер


На маслиновом уљу пропржите цео чен белог лука. Када добије златну боју извадите га и додајте сецкане шампињоне. Динстајте док не испари сва вода из њих, а затим посолите и побиберите. Када се шампињони охладе додајте крем-сир и добро промешајте. Посолите, побиберите, а ако је потребно улијте мало млека. Једну по једну палачинку филујте кремом од шампињона и уролајте. Ако желите ставите преко њих мало крем-сира.

*****

СА ШУНКОМ И КАЧКАВАЉЕМ

Потребно је:

* 300 г шунке или пржене сланине

* 300 г качкаваља


Направите палачинке како то обично чините, а затим ситно насецкајте шунку и нарендајте качкаваљ. Сваку палачинку филујте шунком и качкаваљем, па уролајте. Они који воле јачи укус, могу палачинке да премажу киселом павлаком. Уколико се уместо шунке определите за сланину, претходно је исецкајте и мало пропржите на уљу.