Оријентална са укусом кокоса

Потребно је: 300 г пилећих батака без костију и коже, , празилук, 400 г цветића броколија, 200 г шампињона, 2 чена белог лука, 3 кашике кокосовог уља, 1/3 кашичице кајенске паприке, 1/2 кашичице ђумбира у праху, 250 мл кокосовог млека, со, бибер

Ситно исеците батак и пропржите кратко, па додајте исецкан празилук, бели лук и шампињоне изрезане на листиће. Улијте воду и кувајте неколико минута да поврће омекша. Пред крај додајте зачине, цветиће броколија и кокосово млеко, па кувајте још три минута да броколи омекша.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Од спанаћа и празилука

Потребно је: веза младог лука (3-4 струка), празилук (око 120 г), кромпир (око 200 г), 500 г спанаћа, 2 коцке повртне супе, со, бибер, 150 г киселе павлаке, уље или путер

Продинстајте сецкани лук на уљу или путеру, додајте сецкан празилук и ољуштен кромпир исечен на коцкице. Долијте мало воде и поклопљено динстајте неколико минута, повремено мешајући. Налијте водом у којој сте отопили коцке и кувајте све док кромпир не омекша. Додајте очишћен и опран спанаћ, па оставите да ври неколико минута на тихој ватри. Измутите штапним миксером, умешајте киселу павлаку и вратите на ринглу да се мало загреје, али не и да проври.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Пивска

Потребно је: супена кашика маслиновог уља, 2 главице лука, со, бибер, 2 чена белог лука, боца пива (330 мл), 200 мл бујона, 70 г брашна, 250 мл млека, 150 г иситњеног чедар сира за посипање, крутони, влашац, печена сланина

Загрејте уље, додајте лук са мало соли и бибера и динстајте неколико минута. Додајте и иситњен бели лук, па динстајте један минут док не пусти мирис. Улијте пиво и сачекајте да прокључа. Смањите температуру и кувајте 20 минута, док лук не постане потпуно мек. Скините са рингле. Додајте пола бујона и мешавину пива у блендер, мешајте док се све не сједини. Одвојено умешајте брашно са остатком бујона. Кувајте док се не згусне. Вратите мешавину из блендера на ринглу и мешајте док не прокључа. Улијте млеко и још побиберите. Кад скинете са рингле постепено додајте сир док се сав не растопи. Поспите крутонима и послужите са печеном сланином и ситно сецканим влашцем.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Кремаста са јогуртом

Потребно је: главица лука, 1/2 тиквице, 2 шаргарепе, 4 шампињона, кашика мешавине зачина, 100 г тестенина, око 1,2 л воде, со, бибер, кокошја коцка за супу, мало маслиновог уља, 150 мл јогурта, жуманце

На мало маслиновог уља пропржите ситно сецкан лук, тиквицу и исечене шампињоне. Додајте исечену шаргарепу. Зачините сувим биљним зачином, па кратко динстајте. Сипајте воду, додајте коцку за супу, па кувајте десетак минута. Затим додајте и тестенину и кувајте још 10 минута. Умутите јогурт и жуманце, сипајте мало течности из шерпе, па уз непрестано мешање уливајте смесу у чорбу. Крчкајте још два-три минута. Посолите и побиберите по укусу.