Са медом и мајчином душицом

Потребно је: 500 г младог белог кромпира, равна кашичица соли, 4 кашике маслиновог уља, пуна кашика меда, по кашика сенфа и балзамико сирћета, 2 чена белог лука, неколико гранчица свеже мајчине душице (или зачинског биља по вољи), мало бибера

Опране кромпире кувајте десетак минута у кључалој води коју сте претходно посолили једном кашичицом соли. Док се кромпири кувају припремите остале састојке: ченове белог лука са љуском згњечите а гранчице мајчине душице оперите, а у посебној чинији помешајте остале састојке. Кромпире процедите па преручите у посуду за печење, додајте бели лук и мајчину душицу, па залијте маринадом коју сте направили. Добро помешајте и ставите да се пече док не порумени. Пеците око 35 минута у рерни загрејаној на 230 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Хрскави

Потребно је: 4-5 средњих кромпира, со, бибер , 1 кашика биљног зачина, 3 кашике кукурузног брашна, 2-3 кашике уља, пола кашике слатке паприке


Кромпир ољуштите и исеците на колутове. Посолите, побиберите, додајте биљни зачин, паприку, 2-3 кашике уља и све фино сједините.

У посуду за печење поређајте колутове кромпира и поспите га кукурузним брашном. Пеците га у претходно загрејаној рерни на 200 степени око 35 минута. Кромпир на крају треба да буде златне боје.

* * * * * * * * * * * * * *

На бугарски начин

Потребно је: 1 кг кромпира, 100 г маслаца, 30 г брашна, 3 јајета, 100 г качкаваља, 200 г киселог млека, бибер, со

Опрани кромпир скувајте у посољеној води. Када се охлади, ољуштите га и крупно нарендајте. Посолите и распоредите у науљен и брашном посут плех. Јаја добро умутите, док не удвоструче запремину и убаците растопљени маслац. Додајте и брашно и бибер. Пажљиво промешајте и прелијте кромпир. Поспите наренданим качкаваљем и пеците на 180 степени 30 минута. Приликом служења додајте кашику киселог млека и као додатак сервирајте сезонску салату.

* * * * * * * * * * * * * *

Швајцарски рошти

Потребно је: 3-4 кромпира средње величине, равна кашичица соли, уље, 50 г качкаваља, везица младог лука по жељи

Кромпир кувајте у љусци десетак минута, а затим га охладите, ољуштите и изрендајте као јабуке. Посолите по укусу и ако желите додајте мало ренданог качкаваља, а можете и претходно пропржену, сецкану панчету или млади лук. Загрејте уље у тигању и распоредите кромпир у танком слоју. Можете да спремате и у два тигања, лепше је кад је тање. Благо притискајте варјачом одозго, а кромпир са стране усмеравајте ка средини да обликујете лепу "палачинку". Пржите десетак минута док се не ухвати фина корица, па пажљиво окрените на другу страну. Пржите још шест-седам7 минута и палачинке служите топле, уз сезонску салату...