Колач са шаргарепом

Потребно је: шоља уља n шоља млевених ораха n шоља исецканих ораха n 1/2 шоље исецканих бадема n шоља нарендане шаргарепе n шоља белог вина n 3 шоље брашна n кашичица прашка за пециво n слатка павлака

Све састојке сипајте у дубљу посуду и добро измешајте, па умутите смесу миксером. Сипајте у плех подмазан или обложен папиром за печење. Пеците на 200 степени. Колач премажите умућеном слатком павлаком и украсите изренданом шаргарепом.


* * * * * * * * * * * * * * *

Мафини од банане

Потребно је: 200 г брашна n 100 г шећера n кашичица цимета n прашак за пециво n 2 јајета n 70 мл уља n 150 мл млека n ванилин шећер n 100 г исецканих ораха n 2 банане n шака чија семенки

Помешајте шећер, ванилин шећер, цимет, брашно и прашак за пециво. У другој посуди разбијте јаја, додајте млеко и уље, па лагано, уз мешање, додајте смесу из прве посуде и чија семенке. Банане исецкајте на коцкице. Калуп за мафине обложите, сипајте по кашику смесе, додајте коцкице банана, па опет смесу за мафине. Поспите исецканим орасима и пеците око 25 минута на 180 степени.


* * * * * * * * * * * * * * *

Брза баклава

Потребно је: 500 г кора за баклаве n 200 г млевених ораха n 3 кашике шећера n 3 кашике гриза n шоља млаке воде n ванилин шећер. За прелив: 500 г шећера n 2 шоље воде n ванилин шећер n лимун n 2 шоље уља


Помешајте орахе, шећер, гриз, ванилин шећер и све сједините са млаком водом. Направите од те смесе око седам куглица средње величине. Узмите једну кору, преко ње ставите другу и сваки крај савијте допола. На једну половину ставите једну куглицу и развуците је, па савијте у ролницу. Тако радите са свим корама, па исеците. Уље добро загрејте и тиме прелијте баклаву, па пеците на 200 степени око пола сата. Направите прелив од наведених састојака, охладите и прелијте топлу баклаву.


* * * * * * * * * * * * * * *

Пита у боји бундеве

Потребно је: 4 јајета n 300 г нарендане бундеве n 200 г брашна n 100 г исецканих ораха n 100 г исецканих бадема n 2 кашичице соде бикарбоне n кашика цимета n 200 г шећера n 350 л уља. За прелив: 200 г шећера n 50 мл воде n 85 мл слатке павлаке n 40 г маслаца n прстохват соли


Сједините брашно, цимет и соду бикарбону. Умутите јаја са шећером, додајте уље, брашно, исецкане орахе и бадеме, па на крају умешајте бундеву. Тепсију премажите уљем и брашном, па сипајте умућену смесу. Пеците колач у загрејаној рерни на 200 степени око 45 минута. У шерпицу сипајте воду и шећер и ставите да прокључа. Пустите да ври још неколико минута. Када смеса добије тамну карамел боју значи да је готова. Склоните са рингле и додајте преостале састојке, па добро промешајте и тако топао сок прелијте преко колача.


* * * * * * * * * * * * * * *

Штрудла у лиснатом тесту

Потребно је: паковање лиснатих кора n 1 кг јабука n 100 г шећера n 50 г маслаца n цимет n мало рума или млека n шоља сувог грожђа n шоља исецканих ораха


Коре премажите растопљеним маслацем, па на њих сложите јабуке које сте претходно огулили и насецкали на коцкице, као и исецкане орахе. Посипајте шећером, циметом и сувим грожђем које сте претходно намочили у рум или млеко. Увијте тесто у штрудлу и положите у науљену тепсију. Пеците колач у загрејаној рерни на 180 степени око пола сата. Пустите да се мало охлади, исеците, поспите шећером у праху и послужите.