АКО сте љубитељ ових италијанских тестенина, пробајте неколико рецепата.


Са шунком

Потребно је: 350-400 г кора за лазању, 400 г шунке, 300 г гауде или неког другог омиљеног сира, 150 г пармезана + 50 г за посипање, 700 мл млека, 5 кашика брашна, прстохват универзалног зачина, со, бибер, мускатни орашчић.

У хладном млеку размутите брашно да буде без грудвица, додајте со, универзални зачин, бибер и мускатни орашчић за бешамел сос. Ставите на лагану ватру и мешајте варјачом, а када почне да ври умешајте 150 г пармезана. Науљите ватросталну или керамичку посуду, па ређајте листове лазање, бешамел, шунку и нарендану гауду. Понављајте поступак док не потрошите све састојке. Горњу кору премажите бешамелом и поспите преосталим пармезаном. Пеците у рерни око 20 минута на 200 степени. Служите уз зелену салату и чашу црног вина.

* * * * * * * * * *

Повртне

Потребно је: 350 г кора за лазању, по 4 тиквице и шаргарепе исечене на танке колутове, 100 г путера, 2 кашике брашна, 130 мл свежег млека, со, бибер, 500 г парадајз соса, 2 кашике насецканог свежег босиљка, 80 г наренданог качкаваља.


Коре за лазању скувајте, оцедите и проперите хладном водом. Тиквице и шаргарепу пропржите да омекшају, па оставите да се охладе. У тигању истопите путер, додајте брашно и пржите пет минута на умереној ватри уз непрестано мешање. У то додајте свеже млеко и оставите да се крчка док се сос не згусне, непрестано мешајући. Посолите и побиберите, па склоните са ватре. Премажите путером плех на дно распоредите 80 г парадајз соса, поспите мало босиљка, распоредите трећину поврћа, а одозго ставите ред кора. Поновите поступак још двапут.

Горњи слој премажите растопљеним путером, прелијте белим сосом, а преко наренданим качкаваљем. Пеците 35 минута да качкаваљ почне да кључа. Служите уз преостали парадајз сос.

* * * * * * * * * *

Пуне спанаћа


Потребно је: 250 г лазања, главица црног лука и чен белог, 2 кашике путера, 1 кг спанаћа, 300 г сира, 200 г павлаке, 150 г наренданог качкаваља, со, бибер, мало наренданог мускатног орашчића.


Исецкајте ситно црни и бели лук, па их пропржите на путеру. Спанаћ очистите, оперите и кувајте у кључалој сланој води док не омекша. Потом га оцедите и посолите, додајте пржени лук, бибер и мало наренданог мускатног орашчића. Издробљени сир угрејте са киселом павлаком и зачините сољу и бибером. Науљите плех за печење и наизменично ређајте прво лазање, па спанаћ и на крају сирни сос. Поспите наренданим качкаваљем и пеците у рерни око 45 минута на 200 степени.

* * * * * * * * * *

Опијени гамбори


Потребно је: 250 г гамбора, 8 листова теста за лазање, 2 парадајза, босиљак, со, бибер, 100 г пармезана, мало белог вина, мања главица црвеног лука, чен белог лука, уље.



На уљу пропржите ситно исецкан црвени лук, додајте гамборе, па их заједно још динстајте. Додајте коцкице исеченог парадајза, ситно исецкан чен лука, вино, босиљак, па посолите и побиберите. Пустите да се кува док се не згусне. Листове теста ставите да се кувају у сланој води допола. Охладите их, па слажите у калуп - ред теста, ред гамбора, мало пармезана. Поступак поновите три пута. На крају поспите пармезаном и 35 минута пеците у рерни на 200 степени. Служите топло.