Сладолед са ванилом

Потребно је: 750 мл млека, 250 мл слатке павлаке, 5 жуманаца, 220 г шећера, штапић ваниле или кашика ванилин екстракта, 100 г свеже или сушене бруснице.

Умутите миксером шећер и жуманце док не добијете кремасту масу. Ставите млеко да се кува, кад готово прокључа додајте ванилу, слатку павлаку и крем од жуманаца. На најнижој температури мешајте и кувајте пет минута. Оставите да се охлади. Смесу ставите у чиније или чаше за сладолед, а затим убаците у замрзивач и мешајте сваких 30 минута. Док сладолед не буде потпуно замрзнут, ставите бруснице, лагано помешајте и оставите да се потпуно замрзне. Пре него што послужите сладолед, ставите преко још мало брусница.

Воћни мафини

Потребно је: 250 г брашна, 2 кашичице прашка за пециво, прстохват соли, 230 г путера, 200 г шећера, шољица млека, нарендана кора лимуна, 2 јајета, 250 г брусница



Распоредите 12 папирних корпица за колаче у калупе за мафине или проју. У великој посуди помешајте брашно, прашак за пециво и со а у другој умутите путер, млеко, шећер, јаја и корицу лимуна. Овоме додајте суве састојке и мутите док се не сједине, а затим убаците бруснице и лагано промешајте. Кашиком сипајте смесу у папирне корпице и пеците на 200 степени, 20-25 минута, док мафини не добију златну боју. Оставите да се охладе пет минута, а затим извадите корпице из калупа. Мафине можете да премажете топљеном чоколадом.


Чоколадна торта

Потребно је за кору: 4 јајета, 3 кашичице вруће воде, 100 г шећера, 1 кесица ванилин шећера, 100 г брашна, 25 г густина, 10 г какаа, цимет на врх кашичице, 1/2 прашка за пециво

За фил: 100 г млечне чоколаде, 100 г црне чоколаде, 350 г бруснице, 2 кашичице лимуновог сока, 800 г обичног шлага или крем шлага са укусом чоколаде

За глазуру: 200 г чоколаде за кување


Пенасто умутите јаја са водом, додајте шећер и ванилин шећер а затим убаците брашно, густин, какао, цимет и прашак за пециво. Кору пеците на 180 степени око 25 минута, а када се охлади исеците је на два дела. Изломите чоколаду и растопите је у шерпици са врло мало уља, уз мешање. Бруснице помешајте са лимуновим соком а затим их сједините са истопљеном чоколадом. Умутите шлаг са две кашичице растопљене чоколаде. На доњу кору ставите најпре фил од чоколаде и бруснице, па преко око 2/3 шлага. Затим ставите другу кору и премажите је преосталим шлагом. Растопите чоколаду са мало уља, филујте торту. Можете да је декоришете са мало брусница, а затим је ставите у фрижидер да се охлади најмање три сата.


Хрскава пита

Потребно је:1 паковање лиснатог теста

За Фил: 500 г шећера, 1 јогурт, 500 г бруснице, 200 г вишања, уље, 4 јајета


Бруснице и вишње помешајте са шећером, јајима и јогуртом и оставите мало да одстоји. У међувремену, лиснато тесто поделите на три дела и танко га развуците. Преко сваке коре ставите мало уља а затим премажите филом и уролајте. Поређајте у плех и сваку кору премажите са мало уља. Пеците питу у загрејаној рерни на 200 степени, док не порумени. Када се охлади, поспите преко шећер у праху.


Кремаста фантазија

Потребно је: 300 г млевеног кекса, 125 г маргарина или путера, 100 мл млека, 400 мл слатке павлаке, 300 г несланог крем сира, 150 г шећера у праху, 150 г свежих или сувих брусница


Добро помешајте млевени кекс, млеко и путер. Калупе за мафине или проју обложите папирним корпицама за колаче, а затим у сваку ставите припремљену смесу од кекса и добро је утапкајте кашичицом. Умутите слатку павлаку, додајте сир, шећер у праху и добро сједините миксером. Ставите фил у сваку корпицу до врха, а одозго 2-3 бруснице или направите сос тако што ћете воће кувати са две кашичице шећера и једним лимуном отприлике 15 минута. Када се добро охлади, прелијте преко белог фила.