Неодољиви мус

Потребно је: 10 бресака n 2 дл свеже цеђеног лимуновог сока n 3 дл воде n кашика желатина n 50 г шећера n 250 мл шлага n 30 г ораха n неколико листића нане

Брескве ољуштите, исецкајте и измиксајте у блендеру. Додајте сок од лимуна и мешајте док не добијете густи пире. У мању посуду сипајте хладну воду, додајте желатин и мешајте док се не истопи. Оставите пет минута, додајте шећер и ставите на ринглу да се кува минут, уз стално мешање. Смесу од желатина додајте у пире од брескве и мешајте док се састојци не сједине. Пребаците у посуду и ставите у фрижидер на два сата. Умутите шлаг и додајте га у охлађену смесу. Украсите комадићима ораха, колутићима брескве и листовима нане.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Домаће кнедле

Потребно је: 1 кг кромпира n 6 бресака n јаје n 650 г брашна n 40 г маргарина n 100 г шећера n кашичица цимета n кесица ванилин шећера

Кромпир ољуштите и исеците на коцкице, па га скувајте у води са мало соли. Направите пире са маргарином и оставите да се охлади. У охлађену масу ставите јаје, брашно и замесите тесто. Направите лоптице, па у сваку ставите четвртину брескве и завијте је. У већу посуду улијте воду и мало уља, када прокува, ставите кнедле да се кувају док не испливају на површину. Уваљајте их у ванилин шећер и цимет, а по жељи можете и у млевени кекс.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Сладолед за трен ока

Потребно је: 4 веће брескве n 250 г кондензованог млека n лимун n 300 мл слатке павлаке

Брескве оперите, очистите и ситно исецкајте. Помешајте их са млеком и соком од лимуна. Све ставите у блендер и умутите. Масу процедите, сипајте у пластичну посуду без поклопца и оставите да одстоји у замрзивачу око сат времена. Умутите слатку павлаку и спојите је са претходном масом, па вратите у замрзивач на два сата. Сладолед служите украшен карамел преливом, листићима бадема или колутићима брескве и листовима нане.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Бакина пита

Потребно је:- За тесто: 110 г брашна n 50 г маргарина n кашика шећера n прстохват соли n 50 мл хладне воде. За фил: 2 брескве n јаје n 50 мл млека n 100 мл слатке павлаке n кашика брашна n 70 г шећера n кашичица ванилин шећера

Од наведених састојака направите тесто и обликујте га у лопту, замотајте у фолију и ставите у фрижидер да одстоји 15 минута. Развуците тесто и ставите га у округли плех за печење, који сте претходно подмазали уљем и посули брашном. Лагано га избодите виљушком и пеците десет минута на 180 степени.

Млеко, павлаку и ванилин шећер загрејте до кључања. У посебној посуди измиксајте јаја са шећером, па додајте брашно. Убаците и врелу смесу са млеком и све добро измешајте. Излијте надев на полупечено тесто и прекријте га насецканим колутићима брескви. Колач пеците још 15-20 минута.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Летња торта

Потребно је - За кору: 300 г млевеног кекса n 100 г путера n 150 мл млека. За крем: 500 г посног сира n 2 чаше киселе павлаке n 200 г шећера n 30 г желатина n 30 г шећера n жуманце. За фил: 1 кг бресака n 200 г шећера n 30 г желатина

Умутите кекс, путер и млеко, па масу ставите у плех прекривен папиром за печење. Умутите сир, павлаку, шећер и жуманце, а желатин размутите са мало воде и загрејте га на шпорету и помешајте са осталим састојцима. Крем прелијте преко подлоге од кекса. Припремите фил - у шерпу ставите брескве и шећер, затим додајте размућен желатин. Када се смеса охлади сипајте је преко крема. Украсите по жељи. Оставите торту у фрижидеру да одстоји око четири сата пре служења.