Шарени колач на старински начин

Потребно је: 5 јаја, 300 г шећера, 200 мл јогурта, 170 мл уља, 270 г брашна, 1/2 кесице прашка за пециво, 400 до 500 г малина, мало прах шећера за посипање колача, кесица ванилин шећера
Разбијте јаја и одвојите беланца од жуманаца. Беланца миксером умутите у чврст снег, уз постепено додавање шећера. Потом полако додајте жуманца, мешајући лагано шпатулом. Постепено стављајте и остале састојке, јогурт, уље, брашно и прашак за пециво и полако све сједините. Тесто сипајте у подмазан и брашном посут плех, распоредите малине тако да делимично потону, па ставите у рерну на 200 степени да се пече 20 минута. Потом температуру смањите на 180 степени и пеците још 20 минута. Колач је готов када ивице почну да се одвајају од зидова плеха. Када се потпуно охлади поспите преко доста прах шећера са ванилин шећером и сеците коцке.


Чоколадни мафини
Потребно је:
200 г чоколаде за кување, 100 г млечне чоколаде, 250 г путера, 400 г смеђег шећера, 4 јајета, 140 г брашна, 50 г какаа, 200 г малина
Изломите чоколаду, па је заједно са путером и шећером ставите на ринглу да се отопи, уз повремено мешање. Када се отопи склоните са ватре, додајте једно по једно јаје, а затим брашно и какао. Чоколадну смесу добро измешајте, па ставите половину малина. Смесу распоредите у подмазан плех са корпицама за мафине или пројице, па одозго стављајте преостале малине. Пеците на 180 степени око 30 минута, на средњој прегради рерне. Ако волите чвршћу структуру колача, пеците још пет минута. Печене мафине оставите да се добро охладе, а потом можете да их служите уз свеже малине.


Фантазија са ванилом
Потребно је:

За тесто: 5 беланаца, прстохват соли, 5 кашика шећера, 5 кашика брашна, 1/2 прашка за пециво, кесица ванилин шећера, 3 кашике уља
За Фил: 450 г малина, 10 кашика шећера, кесица ванилин шећера, 5 кашика скробног брашна
Умутите беланца у чврст снег са прстохватом соли, па додајте кристал и ванилин шећер. Мутите док не буде чврсто, а на крају ставите брашно са прашком за пециво. Потом додајте уље и лагано умутите миксером. Тесто сипајте у округли подмазан плех посут брашном и пеците у рерни на 180 степени, око 20 минута, односно док почне да румени. Када се кора мало охлади пресеците је на две тање половине. Малине за фил уситните миксером са спиралним жицама, па додајте кристал и ванилин шећер и скробно брашно. Све добро сједините, ставите на тиху ватру и пустите да мало проври уз лагано мешање да не загори. Фил ставите у фрижидер да се прохлади, а онда половину намажите на једну кору, прекријте другом кором, распоредите преостали фил, поспите шећером у праху или премажите шлагом, и на крају украсите са свежим малинама.


Неодољиви чизкејк
Потребно је:
300 г млевеног кекса, 5 кашика млека, 180 г путера или маргарина
За бели фил: 450 г Ella сира, крем фикс, ванилин шећер, 50 мл воде, 10 г желатина, 500 мл биљне слатке павлаке, 220 г шећера у праху
За воћни фил: 450 г малина, 100 мл воде, 10 г желатина, 50 мл воде, 4 кашике шећера
Кувајте малине са водом и шећером око 10 минута. Један желатин оставите да бубри у води 10 минута. Ставите га потом да се истопи на тихој ватри, водећи рачуна да не проври, па додајте у малине склоњене са шпорета. Оставите да се охлади, а за то време истопите маргарин или путер, па га умутите миксером са млевеним кексом и млеком. Смеса ће бити прилично растресита, па је прстима или ваљком утисните у округли калуп. Потом оставите у фрижидер да се стегне док мутите бели фил. За бели фил умутите павлаку и додајте крем фикс. У ту смесу ставите сир, ванилин шећер и шећер у праху. Желатин за овај фил такође оставите да набубри 10 минута. Потом га загрејте тек толико да се истопи, а никако да проври. Помешајте га са мало беле смесе, а затим додајте у бели фил и још једном све миксером сједините. Бели фил такође утисните у калуп преко смесе од кекса. Пазите да попуните ивице са стране, како вам не би остале рупице када скинете калуп. Преко белог фила лагано распоредите охлађени фил са малинама. Оставити у фрижидеру да одстоји шест до осам сати у калупу, а потом лагано ножем одвојите колач од калупа, сеците и служите.


Ролат опијен мараскином
Потребно је:

За кору: 5 беланаца, 2 жуманца, 100 г шећера, 80 г оштрог брашна, 2 кашике какаа, кашичица прашка за пециво, кашика сирћета, кашика мараскина или неког сличног ликера, 50 мл уља
За фил од малина: 250 г пиреа од малина, 25 г густина, 2 кашике шећера, 20 г путера
За завршни слој: по жељи 100 г растопљене млечне чоколаде, шећер у праху, свеже малине
Беланца умутите миксером са мало соли, постепено додајући шећер. Мутите док не добијете сјајан снег, додајте жуманца и миксером сједините смесу. Брашно, какао и прашак за пециво лагано ручно умешајте у снег од беланаца. Додајте потом сирће, ликер и лагано уље. На плех подмазан путером и обложен пек папиром сипајте смесу, па пеците у рерни на 160 степени 10 до 15 минута. Печену кору извадите и одмах уролајте заједно са пек папиром, и оставите да се охлади. Фил од малина спремите тако што ћете ово воће изгњечити да добијете 250 г пиреа. Мало од масе одвојите и помешајте са густином и шећером. Остатак ставите на шпорет, а када се загреје помешајте одвојени део са густином и скувајте да добијете желе. Док је још топло додајте и путер. Ако је кора охлађена пажљиво је одмотајте, скините пек папир и премажите желеом од малина и поново уролајте. Када је ролат довољно расхлађен премажите га растопљеном чоколадом или поспите шећером у праху, а можете да га прекријете и свежим малинама.