Палачинке "завежљаји"


Потребно је: 2 јајета, шоља брашна, кашика шећера, мало соли, 1,5 кашика маслиновог уља, веза мирођије, 30 мл киселе воде, 30 мл млаке воде, кисела павлака, 150 г качкаваља


Направите смесу за палачинке од јаја, шећера, соли, брашна, киселе и обичне воде. У то додајте мало сецкане мирођије. Пеците палачинке на маслиновом уљу и филујте их павлаком у коју сте умешали нарендани качкаваљ и ситно сецкану мирођију. Да би палачинке изгледале декоративније, направите од њих мале "завежљаје" које ћете повезати мирођијом.


* * * * * * * * * * * * * * *

Цацики сос


Потребно је: 5 дл густог јогурта, краставац, 3 чена белог лука, 2 кашике маслиновог уља, кашика винског сирћета, кашика мирођије, со


Краставац исеците, посолите и оставите да одстоји пет минута, па га рукама добро исцедите. Исецкајте мирођију. Помешајте све састојке да се лепо сједине и по укусу посолите. Оставите у фрижидеру да сос одстоји најмање три сата пре послуживања. Сервирајте га украшеног мирођијом и першуном или целером. Можете да га сервирате уз месо, рибу или било које поврће.

* * * * * * * * * * * * * * *

Зелена чорба

Потребно је: тиквица, 1/2 везе мирођије, главица црног лука, чен белог лука, 1,5 л воде, 2 кашике уља, 2 кашике брашна, коцка за супу, дл киселе павлаке, сок од 1/2 лимуна, со, бибер

На загрејаном уљу пропржите црни и бели лук. Додајте тиквицу исечену на ситне коцке и још мало заједно пропржите. Додајте брашно, па уз стално мешање пржите још који минут заједно. Налијте врућу воду, ставите коцку и бибер, па оставите да се чорба кува 15 минута. Исецкајте мирођију, додајте је у чорбу и посолите. Умешајте киселу павлаку, а на крају лимунов сок.

* * * * * * * * * * * * * * *

Пљескавице од поврћа

Потребно је: 600 г тиквица, 3 кашичице мирођије, 2 струка младог лука, мало фета сира, 100 г брашна, 3 јајета, со, бибер

Тиквице нарендајте, ставите их у цедиљку, посолите и оставите око пола сата да се оцеде. У међувремену исецкајте млади лук и додајте измрвљени фета сир. У то додајте ситно исецкану мирођију и брашно, посолите и побиберите. Додајте умућена јаја и све добро сједините. У смесу од брашна и јаја додајте оцеђене тиквице и добро промешајте. У тигању загрејте уље, па сипајте по кашику смесе од тиквица и пржите их на обе стране кратко. Пржене пљескавице стављајте на кухињски папир да се оцеде од вишка масноће.

* * * * * * * * * * * * * * *

Медитерански залогај

Потребно је: 600 г рибљих филета, 250 г шпаргли, кашичица белог лука у праху, со, бибер, лимун, маслиново уље, веза мирођије

Испеците зачињену рибу (посољену, побиберену и уваљану у бели лук у праху) у рерни или у тигању на загрејаном маслиновом уљу. У другом тигању кратко пропржите очишћене шпаргле, опет у маслиновом уљу. Сервирајте их на истом тањиру, са кришкама лимуна и мирођијом.

* * * * * * * * * * * * * * *

Пуњене тиквице

Потребно је: 250 г млевеног меса, 2 главице црног лука, 2 чена белог лука, 3 кашичице мирођије, 3 кашике пиринча, 4 тиквице, 1 л сока од парадајза, со, бибер, универзални зачин

На црном и белом луку издинстајте месо, па додајте опран пиринач. Зачините по жељи и додајте мирођију. Тиквице оперите, пресеците напола, издубите их и нафилујте месом. Поређајте их у дубљу шерпу, улијте сок од парадајза и мало воде, па ставите да се кувају док не смекшају. Украсите јело мирођијом.

* * * * * * * * * * * * * * *

Чорбасти пасуљ

Потребно је: 500 г пасуља, 150 г црног лука, 2 кашике уља, 50 г брашна, 50 г сланине, 2 кашичице алеве паприке, 3 чена белог лука, 2 кашичице мирођије, со, бибер

Оперите пасуљ и ставите га да одстоји преко ноћи у води. Сутрадан га ставите у шерпу или лонац да се кува са сланином и луком око сат времена. Зачините га по укусу. Пред крај додајте сецкану мирођију. Када је скуван, направите запршку од уља, брашна и алеве паприке, промешајте и сачекајте да прокува.