Пита по бакином рецепту

Потребно је: 5 јаја, 300 гр вишања, 200 мл јогурта, шоља брашна, шоља гриза, 100 мл уља, 100 г шећера, 1/2 прашка за пециво

Умутите беланца са шећером у чврст снег, па додајте жуманца, затим полако сипајте гриз, брашно, прашак за пециво, уље, јогурт. Све добро изједначите варјачом. У плех обложен пек папиром сипајте смесу и одозго поређајте вишње. Пеците питу на 200 степени првих 15 минута, па смањите на 180 степени и пеците још 40 минута. Печен колач поспите прах и ванилин шећером.

Сладолед у домаћој радиности

Потребно је: 400 г вишања, 200 г шлага у праху, 400 мл млека, 1/2, л јогурта, 150 г шећера

Вишње оперите и очистите од коштица, па их убаците у блендер са јогуртом и шећером и добро измиксајте. Умутите шлаг са млеком, додајте вишње са јогуртом и мутите миксером око пет минута. Преспите у посуду са поклопцем и ставите сладолед у замрзивач да се стегне. Украсите свежим вишњама по жељи.

Миришљави желе

Потребно је: 500 грама вишања, кесица лимунтуса, чаша воде, шећер по потреби, 2 листа желатина

Очишћене вишње помешајте са лимунтусом и водом, па оставите да одстоје у фрижидеру преко ноћи. Сутрадан их кувајте десетак минута, али све време скидајте пену. Куване вишње процедите кроз цедиљку, па добијену количину сока помешајте са истом количином шећера, вратите на ринглу и поново кувајте десетак минута. У мало воде умочите листове желатина и оставите кратко да одстоје. Желатин исцедите и додајте у врућ сируп и још мало прокувајте. Желе сипајте у теглице, добро затворите и окрените наопако да стоје неколико минута. Прекријте их крпом и оставите да се лагано хладе.

Шварцвалд торта

Потребно је: 6 јаја, 200 г шећера, 60 г путера, кесица ванилин шећера, 150 г брашна, 40 г какаа, 2 кашичице прашка за пециво

За фил: 400 г вишања, 250 мл сока од вишања, 5 кашика шећера, 2 кашике густина, 5 кашика воде, 750 мл слатке павлаке, 150 мл сока од вишања, 50 мл вишњеваче

Умутите јаја са шећером, додајте путер и ванилин шећер и наставите да мутите. Убаците и брашно, прашак за пециво и какао, па промешајте смесу и изручите је у калуп за печење. Пеците на 170 степени око сат времена. За то време, у шерпи скувајте 250 мл сока од вишања, шећер и вишње. Посебно умутите густин са хладном водом. Када сок проври, умешајте густин и мешајте док се фил не згусне. Испечену кору пресеците на три дела, сваку премажите измешаним соком од вишања са вишњевачом. Две доње премажите још топлим куваним филом од вишања, трећу немојте да мажете. Умутите слатку павлаку и њом прво премажите једну кору преко фила од вишања, ставите другу кору, па опет премажите преко фила и на крају ставите и трећу. Торту на крају филујте шлагом. Украсите воћем, ренданом чоколадом и какаом у праху.

Егзотични брауни

Потребно је: 130 г маслаца, 150 г тамне чоколаде, 140 г вишања, 60 г какао праха, 70 г брашна, пола кашичице прашка за пециво, 150 г шећера, 3 јајета, 100 г млечне чоколаде

На пари отопите маслац и тамну чоколаду. Додајте вишње и скините са рингле. У другој посуди помешајте какао, брашно и прашак за пециво, додајте шећер, па ту смесу помешајте са отопљеним маслацем и чоколадом. Добро промешајте. Додајте добро измућена јаја и насецкану чоколаду. Излијте смесу у калуп по жељи и ставите у рерну да се пече око 25 минута. Украсите вишњама или шлагом и сладоледом, па одозго ставите вишње.