ЧОКОЛАДНИ САН У БЕЛОМ


Потребно је за подлогу:

- 200 г бадема

- 150 г шећера

- 3 јајета

- ситно нарендана кора поморанџе

- кашика какаа

За крем:

- 200 г беле чоколаде

- 3 жуманца

- 400 мл слатке павлаке

За украшавање:

- 100 г боровница

- 50 до 100 г беле рендане чоколаде

У пенасто умућена јаја са шећером додајте самлевене бадеме (али не много ситно), какао и рендану кору поморанџе. Шпатулом све лагано сједините и сипајте у плех обложен пек-папиром. Смесу поравнајте и ставите да се пече на 180 степени, 25 минута. Растопите белу чоколаду на пари или у микроталасној пећници. У шерпицу ставите жуманца и 100 мл слатке павлаке од спремљене количине. Сједините их и кувајте на лаганој ватри стално мешајући, док крем не почне да се згушњава. Склоните са шпорета да се мало прохлади, па додајте истопљену чоколаду. Све добро сједините и оставите да се потпуно охлади. Од преосталих 300 мл слатке павлаке умутите шлаг у фину крему, па га сједините са охлађеним чоколадним кремом. Мешајте лагано шпатулом док не добијете фину пенасту, средње густу крему. Печену охлађену подлогу ставите на тацну, сипајте преко крему и поравнајте. Торту ставите у фрижидер да се крема добро стегне, а пред послуживање поспите рендану белу чоколаду и послажите боровнице. Торта може и да се замрзне и служи као сладолет торта. Ако се за то одлучите, торту пре служења извадите из замрзивача и ставите пола сата да одстоји у фрижидеру.

ПРИМАМЉИВЕ ПАЛАЧИНКЕ


Потребно је за тесто:

- 400 г брашна

- 4 жуманца

- по 200 мл млека и течног јогурта

- 250 мл киселе воде

- кашичица прашка за пециво

- 3 кашике кристал шећера и прстохват соли

Остало:

- 4 беланца

- боровнице по жељи


Миксером умутите беланца у чврст снег и оставите по страни. Остале састојке за тесто помешајте и штапним миксером направите глатку смесу. Ако је превише ретка додајте још мало брашна. На крају пажљиво умешајте снег од беланаца. Пеците палачинке на тихој ватри у благо помашћеном тигању. Можете их пећи и са боровницама, тако што ћете на горњу страну док се пече доња, без реда, набацати воће а онда окренути и наставити са печењем. Добијене палачинке биће занимљиво прошаране. Ако их печете на уобичајени начин, слажите једну преко друге као торту, мажите сваку понаособ надевом по избору (мед, џем, густ сируп...) и обавезно ставите по неколико плодова боровница. Последњу кору можете да украсите и шлагом.

ТОРТА НА ТОСКАНСКИ НАЧИН

Потребно је:

- 4 јајета

- 250 г шећера

- 180 г путера

- 110 мл уља

- 150 мл млека

- кесица ванилин шећера

- 400 г брашна

- 1,5 кашичица прашка за пециво

- прстохват соли

- корице од по 2 лимуна и поморанџи

- 600 г бобица боровнице

Умутите добро јаја са шећером, додајте уље, путер омекшао на собној температури, млеко и ванилин шећер, па све лепо сједините. Помешајте брашно, со и прашак за пециво и додајте течној смеси. На крају додајте ситно издробљене корице лимуна и поморанџе, промешајте и оставите да одстоји 10 минута. У тесто убаците 200 г боровница и сипајте у плех за печење обложен пек-папиром. Пеците у рерни на 180 степени 15 минута, потом торту извадите па равномерно по површини распоредите преостале боровнице, вратите у рерну и пеците још око пола сата, док торта лепо порумени и замирише. Печену је оставите да се мало прохлади у калупу, а затим извадите на решетку и оставите да се добро охлади. Ако желите, поспите је шећером у прху. За ову торту можете да користите и друго воће, а посебно је укусна са зрнима грожђа.

БОГАТА ВОЋНА ШТРУДЛА


Потребно је за тесто:

- 350 г брашна

- прстохват соли

- 3 кашике уља

- 100-150 мл млаке воде

- мало уља за премазивање

За надев:

- 200 г боровница

- 100 г јагода

- 150 г малина

- 75 г сувих брусница

- сок и корица поморанџе

- корица лимуна

- кашика ликера од поморанџе

- 50 г шећера у праху

- кесица ванилин шећер

- неколико капи ароме ваниле

- кашика скробног брашна

- 4 кашике кокосовог брашна

Још:

- мало отопљеног путера

- 3-4 кашике презли

- мало уља

Суве бруснице потопите у мешавину свеже исцеђеног поморанџиног сока и ликера од поморанџе. Остало воће оперите, јагоде преполовите, а затим посипајте ванилин шећером и половином шећера у праху. Све промешајте, а када воће пусти сок, пребаците у лонац и ставите на лагану ватру. Воћу додајте остатак шећера у праху, издробљену корицу лимуна и поморанџе, арому ваниле, оцеђене бруснице и 2 кашике сока у којем су биле бруснице. Кувајте на лаганој ватри уз стално мешање док не прокључа. Скробно брашно помешајте са мало сока у којем су стајале бруснице па га додајте воћу. Уз стално мешање кувајте још неколико минута. Кад се згусне склоните са шпорета и оставите да се мало охлади. У надев потом умешајте кокос и пустите да се охлади до краја. Потом припремите тесто. У посуду сипајте брашно, со и уље, па додајте млаку воду. Почните са 100 мл воде, а по потреби додајте још, све док не добијете мекано глатко тесто које се не лепи. Обликујте га у куглу, лагано премажите са мало уља, вратите у посуду, прекријте чистом крпом и оставите да се одмара око 30 минута. Након тога тесто преполовите на два једнака дела. На побрашњеном столњаку оклагијом мало стањите тесто, па га пажљиво рукама танко развуците, од средине ка крајевима, у свим смеровима, све док тесто не буде готово провидно. Кору попрскајте отопљеним али прохлађеним путером, на страни са које се савија штрудла посипајте мало презли, па преко њих распоредите половину надева (надев не премазујете по целој кори). Помоћу столњака заролајте тесто у штрудлу и пажљиво је пребаците на намашћен плех. Исто урадите са другом половином теста и надева. Штрудле пре печења премажите са мало уља и пеците на 200 степени 30-35 минута. Печену је оставите да се мало охлади, па је поспите шећером у праху и служите.

ЧИЗКЕЈК У НИЈАНСАМА


Потребно је:

- 200-250 г кекса за млевење

- 100 г путера

- 1,5 шоља боровница

- 300 г крем-сира

- 2 грчка јогурта од по 150 г

- 500 мл слатке павлаке

- 7 кашика шећера у праху

- 2 кашике желатина

- сок лимете или лимуна

Кекс самељите и помешајте са омекшалим или отопљеним путером, па га сипајте и притисните на дно калупа, а потом ставите у фрижидер. Желатин поделите у 2 шољице, у сваку додајте по 2 кашике хладне воде, размутите и оставите са стране. Боровнице и 3 кашике шећера загрејте 2-3 минута водећи рачуна да се боровнице не распадну. Крем-сир, јогурт и 400 мл слатке павлаке помешајте са 4 кашике шећера и соком лимете. Остатак павлаке загрејте до кључања. Набубрели желатин из једне шољице ставите у боровнице и мешајте док се не отопи. Желатин из друге шољице ставите у загрејану слатку павлаку и мешајте, а кад се отопи помешајте са смесом од сира. Затим смесу од сира поделите у 3 чиније. У једну додајте све боровнице и отприлике пола њиховог сока. У другу додајте другу половину сока, а трећа нека остане бела. Креме на подлогу од кекса слажите од најтамније до најсветлије. Готов колач ставите 5 минута у замрзивач да се добро стегне, а после у фрижидер. По жељи последњи слој можете да премажете и обичним шлагом.