ПРОЛЕЋНА КРЕМ-ЧОРБА


Потребно је:

- 100 г путера

- 1 везица младог црног лука

- 3 чена белог лука

- 200 г јунетине

- 3 шољице млека

- 1 кашика брашна

- со, бибер

Ситно исецкану јунетину скувајте десетак минута са мало соли. Извадите месо и оставите да се прохлади. У дубљој посуди пропржите на путеру ситно исецкани црни и бели лук. Налијте затим течност у којој се кувала јунетина, додајте две шоље млека и месо. У преосталу шољу млека умутите кашику брашна и сипајте у шерпу са преосталим састојцима да се кува још најмање пет минута, док чорба не постане густа и кремаста. Преко чорбе насецкајте млади црни лук и додајте неколико кашика киселе павлаке.

ХРСКАВА ПИЛЕТИНА


Потребно је:

- 600 г пилећег филеа

- 1 веза младог црног лука

- 3 јајета

- презле

- бибер

- со

- сусам

- уље

Месо оперите, исецкајте на коцке, посолите, поспите мало бибера и оставите да одстоји 15-20 минута. У другој посуди помешајте 5-6 супених кашика презли и исто толико сусама. Затим свако парче меса уваљајте у презле и сусам и пржите на уљу (може и маслиново). Када се испржи, преко пилетине насецкајте зелени лук, а као прилог уз месо можете да послужите салату и пиринач.

КАЈГАНА СА ПРШУТОМ


Потребно је:

- неколико јаја

- 1 везица младог црног лука

- мало пршуте

- уље

- со

На уљу најпре пропржите сецкани млади лук, а затим додајте добро умућена јаја са мало соли. Кајгану лагано мешајате, а пре него што је склоните са рингле, додајте сецкану пршуту. Уместо пршуте можете да ставите сланину, шунку, кобасице или нешто друго шта имате у фрижидеру. Кајгана је идеална уз свеже поврће или салату.

КРОМПИР САЛАТА У МАЈОНЕЗУ


Потребно је:

- 5-6 већих кромпира

- 2 везице младог црног лука

- 1 лимун

- 2 кашике сирћета

- 4 кашике уља

- со, бибер

- мирођија, першун или рузмарин

- 100-200 г мајонеза

Кромпир добро оперите и скувајте, када се охлади ољуштите га и исеците на коцке. Лук ољуштите, исеците и ставите у чинију. Посолите га и побиберите, додајте сок од лимуна, сирће и уље и оставите да одстоји док се кромпир кува. Охлађени кромпир помешајте лагано са луком и осталим зачинима, а по потреби додајте још соли, бибера или сирћета. Све заједно помешајте са мајонезом, а салату декоришите по жељи мирођијом, першуном или рузмарином.

БРУСКЕТИ НА НАШ НАЧИН


Потребно је:

- мало шампињона

- маслиново уље

- млади црни лук

- мало белог лука

- хлеб

- со

Исецкајте хлеб, а затим свако парче премажите маслиновим уљем. Додајте мало соли, сецкане шашпињоне, бели и млади црни лук, а по жељи и љуту паприку. Поређајте све у подмазани плех и ставите у загрејану рерну да се пече отприлике 15 минута, док хлеб не буде хрскав.

ДОДАТАК ЗА РОШТИЉ


Потребно је:

- 1 кришка домаћег пуномасног сира

- 1 кисела павлака

- мало белог лука

- мало младог црног лука

- туцана црвена паприка по жељи

Добро измрвите сир, додајте ситно сецкани бели лук, павлаку и све добро помешајте кашиком. Уколико волите љуто, додајте мало туцане црвене паприке, а преко насецкајте млади црни лук. Ово је одличан додатак за роштиљ и друга јела од меса уз салату.

ЛАГАН ОБРОК С ПИРИНЧЕМ И БРОКОЛИЈЕМ


Потребно је:

- 200-300 г меса по избору

- мало броколија

- пиринач

- 1 везица младог белог лука

- уље

- со, бибер

- сушени биљни зачин

Одвојено скувајте пиринач и броколи и зачините. Исецкајте месо на коцке, додајте со, биљни зачин и мало бибера и пржите у тигању на врелом уљу. Пиринач, броколи и месо сервирајте заједно. Преко меса насецкајте млади црни лук, а можете и свежу црвену паприку.