Да ли сте знали да је црни чај "брат близанац" зеленог? То је зато што потичу од исте биљке, а у ком облику ће завршити, зависи од процеса обраде листова. Највећа разлика између ова два чаја је у количини кофеина које поседују. Због дуже ферментације у црном чају је више овог састојка, због чега се многи одлучују да га пију уместо кафе, у којој је двоструко више кофеина.

А да ли знате како се црни чај правилно конзумира? Љубитељи и добри познаваоци ритуала испијања чаја саветују да се пије без икаквих додатака. Тада је најефикаснији. За оне којима се укус овог чаја баш и не свиђа, препоручује се да га пију са коцкицом шећера или мало меда. Ко жели да доживи још јачу арому, црном чају треба да дода штапић ваниле, мало цимета или лимунов сок.

Конзумирање црног чаја са млеком и шећером је потпуно погрешно. Млеко је богато беланчевинама, а шећер угљеним хидратима. Испијање овако припремљеног чаја више пута дневно оптерећује органе за варење, а посебно јетру.