Сок

Потребно је: 1 кг шаргарепе n 250 г шећера n 4 л воде n 5 кесица лимунтуса (50 г)

Шаргарепу ољуштите, добро оперите и исецкајте на колутове. Ставите је у посуду, прелијте са два литра хладне воде и скувајте. Када омекша, извадите шаргарепу из воде и испасирајте у блендеру. Добијену кашу вратите у воду у којој се шаргарепа кувала, додајте шећер, лимунтус и још два литра воде. Кувајте још пола сата уз повремено мешање. Када се сок мало охлади, сипајте га у чисте флаше и увијте у ћебе да одстоји преко ноћи, а затим сок држите на хладном и мрачном месту. Уколико желите, уместо шећера у сок можете да додате мед.

* * * * * * * * * * * * * * *

Кувана јунетина

Потребно је: 600-700 г јунећег меса n неколико кромпира n 3-4 веће шаргарепе n 1 шољица уља n со n суви биљни зачин n мало рузмарина или першуна

Шаргарепу и кромпир очистите и исеците на половине, а месо на веће комаде. У већу шерпу ставите кромпир, месо и шаргарепу, додајте уље, со, биљни зачин, босиљак или першун и налијте воду да прекрије састојке. Све заједно кувајте на умереној температури, док месо и поврће не смекшају. Повремено, током кувања, додајте воду по потреби. Јело послужите док је топло уз салату, а може и са реном.

* * * * * * * * * * * * * * *

Витаминска салата

Потребно је: 1/2 кг шаргарепе n 2 свежа краставца n 1 свежа црвена паприка n со, уље и сирће

Нарендајте очишћену шаргарепу, краставце исецкајте на колутове, а паприку на танке шните. Додајте со, сирће и уље по потреби и све добро промешајте. У салату можете да додате и мало наренданог целера или исецканог младог црног лука.