Поховани колутови

Потребно је: 400-500 г корена целера n кашика сока од лимуна n 2 кашичице мешавине биљних зачина n 100 г оштрог пшеничног брашна n 3 јајета n со n 80 г презли n 80 г ренданог пармезана n уље

Ољуштени корен целера кратко прокувајте, оцедите и охладите, па га исеците на колутове, попрскајте лимуновим соком и поспите мешавином биљних зачина. Колутове целера уваљајте у брашно, умућена и мало посољена јаја и, на крају, у презле, које сте претходно помешали са наренданим пармезаном. Тако панирани целер пеците на загрејаном уљу са обе стране, док не поприми златножуту боју. Потом га оцедите од вишка уља, на добро упијајућем папиру.

* * * * * * * * * * * * *

Валдорф салата

Потребно је: 2 киселе јабуке n 2-3 стабљике целера n 100 г грожђа n 100 г ораха n 2 дл киселе павлаке n 3 кашике мајонеза n кашичица шећера n мало сока од лимуна n лист першуна

Добро измешајте павлаку, мајонез, шећер и лимунов сок, па оставите мало да одстоји. Јабуке ољуштите и исецкајте на коцкице, зрна грожђа преполовите (оставите неколико целих за украс) и извадите им коштице. Стабљике целера оперите и осушите, па им одстраните горњи слој и исецкајте их на колутиће. Одвојите неколико ораха за украс, а остале ситно исецкајте. Сједините све састојке у једној посуди, додајте смесу од павлаке и мајонеза и све лепо измешајте. Салату украсите полуткама ораха, грожђем и листом першуна, па је добро расхладите пре сервирања.

* * * * * * * * * * * * *

Лековити смути

Потребно је: 5 јабука n 2 поморанџе n 2 стабљике целера

Исецкајте јабуке, ољуштите поморанџе и исеците стабљике целера. Помешајте све састојке у блендеру, измиксајте и одмах послужите. Овај укусни смути убрзава метаболизам, помаже у борби против рака и болести срца, јача имуни систем...

* * * * * * * * * * * * *

Брза чорба

Потребно је: 300-400 гр изренданог корена целера n главица црвеног лука n 3 кашике кромпир пиреа из кесице n 3 коцке за пилећу супу n мало пикантне туцане паприке n мало грчког јогурта или киселе павлаке n мало бибера n мало першуна n мало маслиновог уља n 2 л воде

Ситно сецкан лук издинстајте на уљу, па му додајте целер и пржите још два минута. Потом додајте три кашике кромпир пиреа из кесице и све заједно упржите. Долијте 2 л воде и, када прокључа, убаците коцке за супу. Чорбу оставите још мало да лагано кључа, па је процедите у лонац за супу. Мало пикантне туцане паприке умешајте у грчки јогурт или павлаку и додајте у чорбу, па је украсите ситно сецканим першуновим листом.