Семифредо

Потребно је: 250 г маскарпоне сира, 100 г прах шећера, 60 г кокоса, кашичица екстракта ваниле, 125 г чоколаде насецкане на комадиће, 50 г прженог пистаћа, исецканог, 1/2 л слатке павлаке, малине или друго воће по жељи

Калуп величине 23x13 цм науљите и обложите провидном фолијом. Миксером умутите маскарпоне сир и шећер, па додајте ванилу, кокос, пистаће и насецкану чоколаду. Слатку павлаку чврсто умутите, па је полако умешајте у направљену смесу, ставите у калуп и замрзните. Семифредо извадите из калупа, скините провидну фолију, поспите малинама или воћем по жељи, оставите га мало на собној температури, па послужите.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Сладолед са сиром

Потребно је: 250 мл млека, 125 г рикота сира, 100 г шећера, 2 жуманцета, јаје, ванилин шећер, 75 г пасте (креме) од пистаћа

Испасирајте оцеђену рикоту и помешајте је са млеком, па додајте ванилин шећер. Ставите на ринглу и, уз стално мешање, на средњој ватри пустите да прокључа. Помешајте жуманца, јаје и шећер, додајте пасту (крему) од пистаћа, па најпре додајте неколико кашика топлог млека, а потом и остатак, сипајући га у танком млазу, уз стално мешање. Вратите све на ринглу и кувајте на ниској температури, мешајући све време док не прокува. Склоните са шпорета и преспите у посуду, кроз густу мрежу за цеђење, и оставите да се охлади. Смесу ставите у посуду с поклопцем и охладите у замрзивачу док се не стегне. Промешајте је виљушком на свака два сата, да бисте спречили настанак великих кристала леда.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Оријентална баклава

Потребно је: 300 г танких кора за баклаву, 200 г пистаћа (очишћених, несланих), 100 г путера n1 кашика уља. За сируп/прелив: 350 г шећера, 350 мл воде, сок од 1/2 лимуна

Раширите коре, па једну премажите охлађеним путером, претходно растопљеним са мало уља. Преко ставите другу кору и премажите 2/3 површине, а на остатак ставите 2-3 кашике млевених пистаћа. Помоћу тањег дрвеног штапа уролајте надевену кору по дужини, па је са обе руке наборајте тако што ћете крајеве гурнути према средини, да се кора згужва и направи "хармонику". Добијену баклаву гурањем скините са штапа, директно у подмазан плех промера 28x20 цм. Наставите са ролањем и ређањем све док не утрошите састојке. Сложену баклаву исеците оштрим ножем на парчиће жељене величине и премажите је преосталим путером. Пеците у рерни 10 минута на 180 степени, па смањите на 160 и пеците још 20 минута, док не добије златну боју. У мању шерпу сипајте шећер, прелијте га водом и ставите да проври, па кувајте на јакој ватри 15 минута. На крају додајте сок од лимуна. Врућу баклаву прелијте врелим сирупом. Када се охлади, украсите је млевеним пистаћима.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Макарон-колач

Потребно је за макарон: 60 г беланаца, 30 г очишћених пистаћа, 30 г бадемовог брашна или ољуштених бадема, 40 г шећера, 100 г прах шећера, неколико капи зелене боје. За фил: 150 мл слатке павлаке, 125 г беле чоколаде, 30 г млевених пистаћа, 2 кашике шећера

Беланца пустите да "остаре" (у чистој посуди их држите напољу, не у фрижидеру, 24-48 сати), како бисте добили чвршће макароне. Заједно самељите пистаће, бадемово брашно (или бадеме) и прах шећер. Умутите беланца, па им постепено додајте 40 г шећера и мутите док не добијете чврст шне, па додајте боју и још мало мутите. Не претерујте са мућењем јер ћете добити суве макароне које лако пуцају. Гуменом шпатулом полако умешајте смесу од шећера и пистаћа, све док не постане сјајна и не почне лагано да пада са шпатуле. Смесу пребаците у шприц за украшавање и направите кружиће од око 2-2,5 цм, на претходно припремљеном папиру за печење, па их оставите да се суше најмање 45 минута. У рерни загрејаној на 140 степени пеците макароне између 12 и 14 минута, па их оставите да се охладе. Загрејте слатку павлаку скоро до кључања, па, кад видите да пара излази из ње, склоните с рингле и умешајте белу чоколаду. Мешајте док се чоколада не истопи и фино не сједини са павлаком, па додајте млевене пистаће и добро промешајте. Оставите фил у фрижидер да се добро охлади. Како се бела чоколада дуго стеже, фил можете да направити много пре макарона. На крају напуните макароне филом и спојите их (горњи и доњи кружић).

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Моцарт торта

Потребно је за бисквит: 4 јајета, 100 г шећера, 1 бурбон ванилин шећер, 100 г брашна, 75 г густина, 2 кашичице прашка за пециво, 50 мл рума или коњака. За чоколадни фил: 500 мл слатке павлаке, 100 г млечне чоколаде, 150 г нугата или нутеле, 50 г рендане црне чоколаде (са 70% какаоа). За филод пистаћа: 150 мл слатке павлаке, 100 г беле чоколаде, 50 г млевених пистаћа, 25 г сецканих пистаћа, мало зелене боје. За горњи слој и украшавање: 150 г марципана, 50 г прах шећера n50 г рендане црне чоколаде (70% какаоа), млевени пистаћи, умућена слатка павлака

Чврсто улупајте беланца са шећером и ванилин шећером, па, мутећи, убацујте једно по једно жуманце. У то умешајте мешавину брашна, прашка за пециво и густина. Бисквит пеците у рерни, у плеху обима 26 цм, на 175 степени, око пола сата. Кад се охлади, исеците га на три једнаке коре, па их добро попрскајте румом или коњаком. У млаку павлаку додајте чоколаду и нугат и пустите да се растопе. Добро охладите па чврсто умутите, и додајте рендану црну чоколаду. У млакој павлаци растопите белу чоколаду. Добро охладите, чврсто улупајте, па додајте пистаће и по жељи мало зелене боје. Доњу кору премажите зеленим филом, преклопите је средњом, премажите са пола чоколадног фила, па ставите горњу кору. Затим лагано притисните и премажите целу торту остатком чоколадног фила. Марципан измесите са шећером у праху, разваљајте га у величини торте, исеците на 16 делова, па 8 до пола завијте. Поређајте делове по торти, а по ивици поспите црном чоколадом. Од остатка чоколаде можете да исцртате виолинске кључеве. Украсите умућеном слатком павлаком и поспите млевеним пистаћима.