Витаминска чорба

Потребно је: 300 г блитве, 300 г кромпира, главица црног лука, чен белог лука, 100 мл неутралне павлаке, 100 г ренданог качкаваља, со, бибер, универзални зачин

Црни и бели лук ситно исецкајте, пропржите на уљу, па налијте литар воде. Када прокључа, додајте кромпир исецкан на коцкице, опрану и исечену блитву и универзални биљни зачин. Кувајте на умереној температури око пола сата. Штапним миксером или у блендеру измиксајте поврће и зачините по укусу. На крају додајте неутралну павлаку, а када чорбу будете сервирали у тањир, додајте изрендан качкаваљ и комадиће хлеба.

* * * * * * * * * * * * * * *

Фине сармице

Потребно је: 20 већих листова блитве, 300 г млевеног меса, главица црног лука, шаргарепа, 2 шаке пиринча, со, бибер, парадајз сос

Продинстајте лук и шаргарепу, затим додајте месо. После неколико минута додајте и пиринач и зачине. Наставите да динстате још мало. Кроз слану и кључалу воду само провуците сваки лист блитве, а затим их пуните надевом и у листове завијајте сармице. Поређајте их у шерпу, налијте парадајз сос, па оставите да се лагано крчкају.

* * * * * * * * * * * * * * *

Другачији омлет

Потребно је: 2 везе блитве, 4 јајета, 2 кашике павлаке, 2 кашике млека, мало свежег першуна, со

Оперите и оцедите блитву. Ситно је исецкајте и на загрејаном уљу кратко пропржите. Направите надев од умућених јаја, павлаке, млека, ситно сецканог першуна и соли, па тиме прелијте блитву. Пеците само са једне стране. По жељи, омлет можете да украсите свежом или бланшираном блитвом. Сервирајте уз двопек и чај.

* * * * * * * * * * * * * * *

Зелене таљателе

Потребно је: 500 г таљатела, 500 г блитве, главица лука, чен белог лука, 3 дл павлаке за кување, со, бибер, суви биљни зачин, мало маслиновог уља, кесица пармезана

Ставите таљателе да се кувају у сланој води. Блитву очистите и одстраните бели део. Лук ситно исеците и динстајте га на маслиновом уљу, па додајте сецкан бели лук, још мало продинстајте и затим додајте ситно сецкану блитву. Лагано динстајте док блитва не омекша. Убаците павлаку за кување и зачините по жељи, па измиксајте у блендеру. У смесу умешајте скуване и оцеђене таљателе, а у сервирано јело сипајте пармезан. Украсите першуном.

* * * * * * * * * * * * * * *

Рижото са зеленишем

Потребно је: 300 г пиринча, 500 г блитве, кашика насецканог першуна, чен белог лука, коцка за супу, 3 кашике сусамовог уља, 20 г пармезана, кашика босиљка

Исецкајте блитву, босиљак и першун. Згњечени бели лук динстајте на уљу, када пожути извадите га из посуде, а у уље додајте насецкану блитву. Оставите да се крчка на лаганој ватри уз повремено мешање. Затим убаците пиринач, динстајте и довршите кување поступним доливањем воде (литар) у којој сте растворили коцку за супу. Када се пиринач скува, додајте му насецкани першун, босиљак и пармезан, па послужите. Украсите бадемом или кикирикијем.

* * * * * * * * * * * * * * *

Бакина пита

Потребно је за тесто: 300 г брашна, 150 г путера, 100 г павлаке, јаје, со. За фил: 300 г блитве, 100 г спанаћа, 20 г сремуша, 200 г ситног сира, 2 дл милерама, 3 јајета, со, бибер

Умесите тесто од потребних састојака и оставите да одстоји у фрижидеру око пола сата. Очистите поврће и избланширајте га у води до пет минута. Оставите га са стране да се мало прохлади, па га оцедите и ситно исецкајте. Пређите на фил. Умутите јаја, додајте сир и милерам, а затим зелено поврће. По укусу зачините. Извадите тесто из фрижидера и разваљајте га у већи круг, па га ставите у кружни калуп за печење и пеците у рерни на 180 степени десет минута. Извадите тесто, па сипајте фил. Пеците га још пола минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

Пица са моцарелом

Потребно је за тесто: 300 г брашна, 1 дл млаке воде, 20 г свежег квасца, 2 кашичице маслиновог уља, со. За надев: 500 г блитве, 2 млада лука, 4 јајета, шоља киселог млека, со, бибер, пармезан. За декорацију: 3 жуманца, моцарела сир

Измрвите квасац, додајте млаку воду, брашно, маслиново уље и со па умесите тесто. Требало би да буде глатко и да се не лепи за руке. На плех пребаците тесто и растањите га. Ивице оставите да буду мало дебље. Оставите да одстоји 15 минута. За то време скувајте блитву у сланој води, оцедите је и исецкајте. Млади лук исецкајте и благо продинстајте. Од блитве, лука, јаја, киселог млека и зачина направите надев, па га распоредите по површини теста. Измрвите пармезан на крупније комаде и ставите одозго. Пица треба да одстоји око десет минута, а затим је пеците око 20 минута на 200 степени. Пет минута пре краја печења убаците жуманца и моцарелу.