ТИКВИЦЕ И ПАТЛИЏАН СА БОСИЉКОМ

Потребно је: 250 г тиквица, 200 г црвене паприке, 250 г патлиџана, кашика универзалног зачина, кашика маслиновог уља, 200 г моцареле

За сос: 2 кашике сецканог босиљка, 3 кашике маслиновог уља, на врх кашичице сенфа, 1/2 кашичице белог лука у праху, кашичица сирћета, прстохват црног млевеног бибера

Тиквице, паприке и патлиџан исеците на траке, поспите универзалним зачином и попрскајте уљем. На тефлонском тигању пропржите поврће, а босиљак помешајте с маслиновим уљем, сенфом, белим луком, сирћетом и на крају сос побиберите. Топло поврће сложите на тањир, по њему распоредите исецкану моцарелу, па прелијте припремљеним сосом. Пре служења по врху можете да ставите свеже листиће босиљка.


ПРОЛЕЋНА МУСАКА

Потребно је: 3 младе тиквице, струк празилука, 3-4 чена белог лука, 500 г парадајза, 200 г траписта или гауде, 2 свеже паприке, 200 мл киселе павлаке, кашика универзалног зачина или коцка за супу, 2 јајета, веза целеровог лишћа и першуна, 2 кашике уља, морска со, свеже млевени бибер, 4 печурке сечене на листиће

У подмазан суд за печење ређајте тиквице исечене на колутове, затим печурке, па празилук исечен на колутове, парадајз и паприку исечене на колутове, мало сецканог целеровог и першуновог лишћа, мало струганог сира траписта или гауде. Понављајте поступак док не утрошите сав материјал.

Измрвљену коцку за супу или кашику универзалног зачина измешајте са киселом павлаком, изгњеченим белим луком и умућеним јајима, по потреби додајте мало соли и бибера, умешајте у преостали стругани сир, па мешавином прелијте јело, попрскајте уљем и поклопите. Пеците на 200 степени око 45 минута.

ГРАШАК У ВЕСЕЛОМ ДЕКОРУ

Потребно је: 500 г грашка, 150 г целера, 200 г празилука, 150 г шаргарепе, 500 г парадајза, 2 кашике уља, 3 кашичице универзалног зачина, со, млевени бибер,алева паприка

Опрани грашак оставите да стоји 2 сата у млакој води. Кувајте га док не омекша и посолите. На уљу кратко пропржите исецкани бели лук, додајте на коцкице исецкан целер, на краће траке исечену шаргарепу и празилук, па све динстајте. Кад поврће омекша додајте ољуштени парадајз очишћен од семенки и исечен на коцкице, као и универзални зачин.

У динстано поврће умешајте кувани грашак, додајте бибер и алеву паприку, па све динстајте још око 5 минута. На крају можете посути рендани сир и служити као прилог или као главно јело, уз салату.

ТЕСТЕНИНЕ ПУНЕ ЗДРАВЉА

Потребно је: 350 г тестенина по избору, 100 г црног лука, 50 мл маслиновог уља, 2 чена белог лука, 80 г целеровог корена, 250 г тиквица, алева паприка, 250 г парадајза, 2 кашике универзалног зачина, со,рендани пармезан за посипање

Исецкајте лук на листиће, остало поврће на коцкице. Парадајз претходно огулите и очистите од семенки. На загрејаном уљу продинстајте лук, паприку и целеров корен. Додајте тиквице, парадајз и универзални зачин.

Све заједно кратко динстајте, наливајући водом док поврће не омекша. На крају умешајте сецкани бели лук. Скувајте тестенину, оцедите, додајте динстаном поврћу, па све добро измешајте. Служите посуто ренданим пармезаном.

СОЧНИ ЂУВЕЧ

Потребно је: 300 г јунетине или јагњетине од бута, 50 мл уља, веза младог лука, коцка повртне супе, зелена паприка, жута паприка, алева паприка, со, 200 г парадајза, 100 г моцареле, везица влашца

Јунетину или јагњетину исеците на коцкице, па пропржите на 2 кашике уља. Додајте на колутиће сецкани млади лук и повртну супу. Све промешајте и динстајте, наливајући водом, око 25 минута. За то време у другом тигању на преосталом уљу пропржите посољене паприке исечене на коцкице.

Додајте их месу заједно са исецканим парадајзом. Рендану или на коцкице исецкану моцарелу поспите по ђувечу. Све још једном кратко продинстајте тако да се сир отопи, па поспите исецканим влашцем. Служите топло уз кувани пиринач и зелену салату.