Нова научна студија о утицају исхране на здравље Института за метрику и евалуацију здравља (ИХМЕ) на Универзитету у Вашингтону показала је да је исхрана са пуно натријума одговорна за 33 смрти од 100.000, пише Блумберг.


Режим исхране у којем се козумира пуно црвеног меса показао се много мање штетним него што се мислило, са само две смрти у 100.000.


Натријум представља највећи ризик у исхрани у САД, од 15 укључених у истраживање.


"Иако су натријум, шећер и масти били у фокусу дебате о исхрани у последњих неколико година, резултати истраживања показују да су главни фактори ризика који резултирају смрћу исхрана са високим садржајем натријума, ниским садржајем целих зрна, мало воћа, мало орашастих плодова и семенки и мало поврћа“, каже доктор Ашкан Афшин, главни аутор студије и асистент на ИХМЕ.


У првих 10 прехрамбених фактора који узрокују највећи број смртних случајева на глобалном нивоу, осам су повезани са ниским уносом здраве хране, а не са високим уносом нездраве хране, наводи се у истраживању.