Лагани ролат

Потребно је: 5 јаја, по 5 кашика брашна и шећера, ванилин шећер, шоља пекмеза по избору, шољица измрвљених ораха, 2 кашике шећера у праху

Одвојите беланца и жуманца. У жуманца додајте две кашике шећера и мутите док не побели. Беланца умутите у чврст снег са преостале три кашике шећера. Пажљиво сједините обе смесе, мешајући одоздо нагоре, да беланца остану чврста. Лагано мешајући, постепено додајте брашно. Добијено тесто равномерно сипајте у плех прекривен пек-папиром. Пеците у рерни на 220 степени 25-30 минута. Печену кору извадите, оставите да се мало охлади, намажите пекмезом помешаним са орасима и увијте у ролат. Поспите шећером у праху.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Тамни колач

Потребно је: 100 г кристал шећера, 60 г шећера у праху, 125 мл уља, 60-100 г пекмеза од боровнице, по 90 г оштрог и глатког брашна, по кашичица прашка за пециво, ванилин шећера и соде бикарбоне, 45 г какаоа, 200 мл јогурта, 40 мл млека. За глазуру: 25 г путера, 50 г чоколаде, 3 кашике слатке павлаке

Помешајте шећер, шећер у праху, уље и џем. У другој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону, ванилин шећер и какао. У смесу са брашном додајте мешавину пекмеза, уља и шећера, па потом јогурт сједињен са млеком. На крају све састојке добро сједините и сипајте у намашћен дугуљасти калуп. Пеците у рерни на 180 степени око 40 минута. На лаганој ватри истопите путер, чоколаду и павлаку, па глазуром прелијте врућ колач. Оставите га да се охлади и тек онда исеците и служите.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Облици по жељи

Потребно је за тесто: 250 г оштрог брашна, 2 кашике кристал шећера, ванилин шећер, прстохват соли, нарендана корица од пола лимуна, беланце, 125 г путера. За надев:, 300 г пекмеза по избору. За премаз: жуманце и мало уља. За посипање: шећер у праху

У брашно додајте со, шећер, ванилин шећер, корицу лимуна, беланце и на листиће исецкан путер, па замесите све састојке. Тесто разваљајте, а онда направите облике по жељи. Можете да га ставите у овални плех премазан путером и посут брашном, а крајеве теста извуците по ивицама плеха. Унутра распоредите пекмез по жељи, можете преко тога да развучете вишак теста, боцните виљушком и ставите да се пече. Од теста можете да направите кифле и паштете са удубљењима предвиђеним за пекмез. Без обзира на то за који облик да се одлучите, припремљено тесто прво ставите да се добро расхлади 60-90 минута у фрижидеру. Непосредно пре печења тесто премажите жуманцетом умућеним са мало уља. Пеците на 180 степени око 35 минута. Оставите да се добро расхладе, а пре сервирања поспите прах шећером.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Пуњени правоугаоници

Потребно је: 2 маргарина, 600 г брашна, 2 кашике јабуковог сирћета, 10 кашика хладне воде, пекмез по избору

Замесисте тесто увече и оставите да преноћи у фрижидеру. Сутрадан тесто развуците на две половине. На једну половину равномерно стављајте гомилице пекмеза, а потом поклопите другим делом. Ножем исеците правоугаонике слепљујући крајеве, па пеците у рерни на 200 степени 15 минута.