ЛИМУН-ТИРАМИСУ


Потребно је: 2 кесице тирамису крема у праху, 600 мл млека, 200 мл турске кафе, 2 кашике какаа у праху, 2 кашике чоколадног крема са лешницима, 2 лимуна, 2 кашике рума, 200 г пишкота


Помешајте кафу, какао у праху, рум и чоколадни крем са лешницима. У дубоку посуду сипајте прокувано млеко, па у њега ставите садржај тирамису крема у праху и мутите миксером, 4-5 минута. Пред крај мућења додајте сок од два лимуна и нарендану кору једног од њих. Пишкоте умочите у кафу и распоредите на дно плеха, па преко њих ставите пола количине крема. Поновите поступак још једном, па завршите тако да крем буде на врху и колач ставите да се хлади најмање два сата. Пре служења поспите га какао прахом. Уколико вам се не допада укус лимуна, можете да га замените поморанџом.


ЧОКОЛАДНЕ КУГЛИЦЕ


Потребно је: 80 мл рума, 100 г сувих шљива без коштица, 1 кашика нарендане поморанџине коре, 200 г чоколаде за кување, 75 г путера, 240 г кекса "пти бер", 80 г печених ољуштених лешника, 1 кесица рум шећера

Depositphotos

Рум загрејте до врења, па му додајте крупно исечене шљиве и кору поморанџе, промешајте и склоните са рингле да мало одстоји. На пари заједно отопите чоколаду и путер. У електричној сецкалици уситните кекс и лешнике, па им додајте рум шећер, шљиве са румом, отопљену чоколаду и још мало промешајте. Смесу ставите у фрижидер на пола сата, извадите је и од ње направите 30-ак куглица.


КРЕМ ОД ЈАЈА

Потребно је: 4 јајета, 4 кашике шећера, 1 кесица млевеног желатина, 80 мл рума, 300 мл умућеног шлага, 3 кашике крупно насецканих бадема

Depositphotos

Умутите жуманца и шећер тако да добијете крем. Желатин прелијте румом и оставите да набубри, па га потом полако загревајте док се не отопи. У крем од жуманаца умешајте прохлађен желатин и шне од беланаца. Крем сипајте у чаше и оставите на два сата у фрижидер. Пре служења крем укарсите шлагом и насецканим бадемима.


ПИЈАНИ КУГЛОФ


Потребно је: 250 г путера, 200 г шећера, 1 кесица ванилин шећера, 500 г меког брашна, 1 прашак за пециво, 4 јајета, 3 кашике рума, 2 дл млека, нарендана кора 1 лимуна, нарендана кора 1 поморанџе, 200 г мешаног кандираног воћа, 100 г чоколадних мрвица, 100 г крупно млевених лешника, 50 г сувог грожђа, 100 г кандираних вишања, шећер за глазуру

Depositphotos

Миксером мутите путер са обе врсте шећера, румом и корицама лимуна и поморанџе, све док не постане кремасто. Додајте једно по једно јаје и, кад смеса постане уједначена, наизменично убацујте брашно помешано са прашком за пециво и млеко. У готову смесу, која би требало да буде кремаста и да се тешко одваја од кашике, варјачом умешајте кандирано воће, лешнике, чоколадне мрвице, суво грожђе и кандиране вишње. Кашиком је сипајте у претходно подмазан и брашном посут калуп, тако да све буде равномерно распоређено. Пеците 20-ак минута на 200 степени, па онда још око 40 минута на 180 степени. Када извадите колач, оставите га да се 10-ак минута хлади у калупу. Прелијте га шећерном глазуром.


ЦРНА ТОРТА С АНАНАСОМ


Потребно је за тесто:140 г чоколаде за кување, 4 кашике млека, 400 г брашна, 2 кашике прашка за пециво, 340 г путера, 300 г браон шећера, 6 јаја, 2 кашичице ароме ваниле

За фил и глазуру: 450 г чоколаде за кување, 500 г слатке павлаке, 4 кашике рума, листићи свеже нане

Depositphotos

За тесто истопите изломљену чоколаду и млеко на лаганој ватри, али не кувајте. Смесу мешајте док не постане глатка, па склоните са рингле. У посуди помешајте брашно и прашак за пециво, па додајте путер, шећер, јаја и арому ваниле. Замесите глатко тесто, па му додајте растопљену чоколаду. Смесу поделите на три једнака дела и испеците сваку кору посебно, у округлом калупу пречника 28 цм. Коре пеците на 180 степени око 20 минута, па их охладите. За фил и глазуру чоколаду изломите, истопите је на лаганој ватри са слатком павлаком и румом. Склоните са рингле, па смесу повремено промешајте и оставите да се охлади, све док не постане лака за мазање. Коре премажите са по трећином млаког фила и поређајте једну на другу. Затим торту потпуно прелијте преосталом филом, украсите листићима свеже нане и оставите да се стврдне.