Претерана потреба за чоколадом или сланим грицкалицама није случајна. Понекад чак опсесивна жеља за овим "нездравим" намирницама има своје физиолошке, али и психолошке разлоге које треба разоткрити. На овај начин организам сигнализира да му нешто недостаје, истичу стручњаци.

* Пренаглашена потреба за чипсом, кокицама и другим сланим грицкалицама може да указује на одређене недостатке у вези са радом надбубрежне жлезде и мањак електролита. Често се јавља услед дисбаланса хормона који је условљен стресом. Појачана потреба организма за сољу упућује на недостатак електролита и минерала. Може да значи и да тело вапи за водом, будући да со има тенденцију да је задржава у организму.

* Константна жеља за чоколадом може да упозорава да у организму нема магнезијума, есенцијалних масних киселина и хрома. Ови састојци се губе уколико је особа изложена сталном стресу. Познато је да чоколада подиже ниво хормона среће серотонина у крви, па људи несвесно посежу за овим слаткишем када имају емотивне проблеме. Зато, да бисте се ослободили стреса, поново стекли мир, надоместили магнезијум, конзумирајте топлу чоколаду направљену од какаоа, орашасте плодове и семенке, махунарке, зелено лиснато поврће.