АМЕРИЧКЕ ПАЛАЧИНКЕ

Потребно је: 2 јајета, 125 г брашна, 200 мл млека, кашика шећера, 1/2 кесице прашка за пециво, 2 нара, кашика шећера

Нар поделите на пола, очистите, па од целе количине зрна коју сте добили одвојите мало, а остало изблендирајте. Добро их процедите кроз ситну цедиљку, па добијени сок сипајте у мању шерпу. Додајте једну кашику шећера и кувајте на средњој температури док не добијете течност сличну сирупу. Склоните са стране и охладите. Одвојите жуманца од беланаца, умутите их жицом са млеком. Додајте шећер помешан са брашном и прашком за пециво, а на крају и беланца умућена у чврст шам. Пажљиво промешајте. Угрејте тигањ, ставите мало путера, па пеците палачинке. Сваку послужите преливену сирупом од нара и посуту зрнима.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

СОЧНИ ЧОКОЛАДНИ ТАРТ

Потребно је: 250 г кекса, 100 г растопљеног путера, 350 г чоколаде за кување, 500 мл слатке павлаке, шољица за кафу очишћеног нара


Самељите кекс и добро га промешајте са растопљеним путером, па га ставите у посуду за тарт и одложите у фрижидер на око један сат. У слаткој павлаци истопите чоколаду и склоните са рингле мало пре него што би искипела, прохладите и прелијте преко кекса. Поспите по површини очишћене семенке нара и ставите у фрижидер на око три сата, односно све док се чоколада не стврдне. Послужите хладно.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ПАНАКОТА

Потребно је: 400 мл млека, кесица прашка за панакоту, 2 нара, 2 кашике шећера, гранчица рузмарина

У врело млеко додајте прашак за панакоту и, уз мешање жицом, кувајте један минут. Крем сипајте у овлажени калуп и охладите. Котрљајте један нар, уз благи притисак, да би у њему попустиле мембране. Пробушите кору на једном месту и кроз њу исцедите сок, па му додајте шећер и кувајте га док не добијете сос, односно док се маса не смањи на пола, па оставите да се охлади. Други нар очистите и извадите семенке. Охлађени крем прелијте хладним сосом, поспите семенкама нара и украсите гранчицом рузмарина.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

РАЈСКИ КУГЛОФ

Потребно је: 4 јајета, 100 г шећера, 220 г путера, 100 г чоколаде за кување, 4 кашике брашна, прашак за пециво, 2 кашике амарета, 100 г бадема, 2 нара. За глазуру: 100 г беле чоколаде, 30 г путера, 60 мл слатке павлаке

Очистите нар, исецкајте бадеме и на тихој ватри растопите црну чоколаду и путер. Склоните са рингле, мешајући, да бисте добили глатку масу. Беланца умутите са трунком соли у чврсти шам, а жуманца са шећером у пенасту смесу, додајте брашно и прашак за пециво. У густу масу сипајте прохлађену чоколаду и мутите два-три минута да би се поново стегла. Постепено додајте умућена беланца, мутећи жицом. Калуп за куглоф премажите путером и поспите брашном. У тесто додајте сецкане бадеме и очишћени нар, остављајући 1/4 плода за украшавање. Лагано промешајте и преспите у калуп. Пеците у рерни 20 минута на 180 степени. Када извадите куглоф, оставите га да се "одмара" пет минута, па га изврните заједно са калупом на тањир и оставите да се потпари и сам лагано испадне. Куглоф треба да се потпуно охлади на собној температури. Истопите белу чоколаду са преосталим путером, склоните са рингле и додајте слатку павлаку. Мешајте док не добијете глатку масу и пустите да се прохлади и стегне до густине чвршћег меда. Белом глазуром прелијте куглоф и поспите га преосталим зрнима нара.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ВАТРЕНИ ЧИЗКЕЈК

Потребно је за подлогу од кекса: 75 г бланшираних бадема, 200 г кекса, 80 г несланог маргарина. За фил: нар, 1/2 кашичице желатина у праху, 400 г крем-сира, 50 г шећера у праху, 2 кашике екстракта од поморанџиног цвета, 300 мл течног шлага. За глазуру: нар, 300 г црвеног желеа од јагоде или рибизле

Пропржене, бланширане бадеме, самељите заједно са кексом, па измешајте са истопљеним маргарином. Округли калуп пречника 20 цм премажите уљем, па лагано кашиком у њега утисните смесу од кекса и бадема. Оставите у фрижидеру пола сата. На мању шерпу ставите цедиљку и варјачом истисните сок из семенки једног нара. Добијени сок поспите желатином у праху и оставите пет минута да набубри. Крем-сир, прах шећер и екстракт од поморанџиног цвета мутите неколико минута. Лагано, уз стално мућење, додајте течни шлаг. На ниској температури само загрејте набубрели желатин (не сме да прокува), прохладите га и њега умешајте у фил. Преспите га у калуп и ставите у фрижидер на један сат. За глазуру исцедите сок од пола нара, измешајте га са желеом, па му додајте семенке друге половине плода. Скините обруч око торте, ставите је на тацну за служење, прелијте припремљеном глазуром и вратите је у фрижидер до служења.