ЗДРАВЕ ПЉЕСКАВИЦЕ



Потребно је:

* 1 кг ослића

* веза першуна

* шаргарепа

* 2 кромпира

* главица црног лука

* 2 чена белог лука

* кашика биљног зачина

* алева паприка

* 2 парадајза

* црвени лук

* главица зелене салате

* со, бибер

* брашно за пржење

* уље


Скувајте кромпир са шаргарепом и першуном у сланој води. Када омекшају, додајте очишћену рибу и кувајте док и риба не омекша. Оцедите воду, месо одвојте од костију, па га заједно са поврћем самељите у блендеру. Додајте сецкан црни и бели лук и зачините по укусу. Добро измешајте, обликујте пљескавице, уваљајте их у брашно и пржите на врелом уљу да порумене са обе стране. Ставите их у лепињице са зеленом салатом, парадајзом и црвеним луком, да буду као права пљескавица.


СОМ СА ПОВРЋЕМ


Потребно је:

* 4 филета сома

* 30 г путера

* главица црног лука

* 300 г парадајза

* 400 г спанаћа

* 100 г сецканих бадема

* 2 кашичице биљног зачина

* 2 кашике маслиновог уља

* со, бибер


У шерпи растопите путер и кратко издинстајте сецкани црни лук, додајте парадајз исечен на коцкице и кувајте пет минута. Умешајте спанаћ и сецкани бадем, па кувајте још пет минута. Посолите и побиберите по жељи, па пребаците плех на који сте ставили папир за печење. Преко поврћа распоредите филете, поспите их биљним зачином и прелијте маслиновим уљем. Пеците 20 минута, док филети не порумене.


БРАНЦИН У РЕРНИ


Потребно је:

* 3 комада бранцина

* 1/2 везе мирођије или мало рузмарина

* 1/2 везе першуна

* 1 лимун

* мало маслиновог уља

* со, бибер

* мало путера

* 1 дл белог вина


Направите маринаду од сецкане мирођије или рузмарина, першуна, рендане коре од лимуна и маслиновог уља. Зачините je по жељи. Направите зарезе у риби и добро утрљајте маринаду. Посуду за печење поуљите и ставите припремљену рибу. Лимун исеците на танке кришке и ставите их испод рибе. Покријте провидном фолијом и оставите на собној температури да се маринира бар два сата. Пред печење ставите мало путера преко рибе и вино у посуду. Пеците у загрејаној рерни око пола сата.


РИБЉА ПАШТЕТА


Потребно је:

* 2 кг филета беле рибе

* 6 јаја

* 200 мл крем-павлаке

* 300 г киселе паприке

* 300 г парадајза пелата

* 2 кашике брашна

* 30 г путера

* со, бибер


Филете рибе ставите у шерпу, прелијте литром воде и кувајте око пола сата. Добро их исцедите и изгњечите виљушком, а у чинији умутите јаја са пелатом, брашном и крем- павлаком. Зачините по жељи. Путером подмажите плех, па ређајте рибу, киселу паприку и онда прелијте мешавином јаја, пелата и павлаке. Пеците у рерни на пари око 40 минута. Готову паштету хладите у фрижидеру најмање четири сата и послужите уз хлеб.


АСПИК ОД ЛОСОСА


Потребно је:

* 400 г свежих филета лососа

* кесица инстант желатина

* лимун

* кашика маслиновог уља

* мало першуна

* 10 чери парадајза

* шака сушене бруснице

* со, бибер


Припремите инстант желатин према упутству са паковања и оставите да се охлади. Исеците филете лососа на коцкице и прелијте соком од лимуна и маслиновим уљем. Зачините, измешајте и распоредите у калупе за аспик. Прелијте желатином и оставите да се стегне у фрижидеру око три сата. Пре послужења, калупе са лососом кратко потопите у врелу воду, окрените и ставите у тањир. Уклоните празне калупе, украсите першуном, чери парадајзом и брусницом.