Другачији тирамису

Потребно је:

* 400 г пишкота

* 1 дл млека

* кашика рума

* кесица нес-кафе

За фил:

* 500 г маскарпонеа

* кашика ароме ваниле

* кесица нес-кафе

* 200 г беле чоколаде

* 1 кремфикс

* 500 мл слатке павлаке

Још:

* 50 г какаа

Нес-кафу измешајте с кључалом водом, додајте млеко и рум. Пишкоте скратите на висину калупа од 26 цм. Намочите их с једне стране у кафу, па сложите уз ивицу калупа, покријте и дно. Другу кесицу нес-кафе растопите у три кашике вруће воде. Маскарпоне ставите у већу посуду и додајте му истопљену кафу, арому ваниле и све добро промешајте. Белу чоколаду отопите, па је лагано улијте у маскарпоне уз мешање. Слатку павлаку умутите миксером, додајте кремфикс, па сједините са маскарпонеом. Половину фила ставите на пишкоте. Преостале пишкоте изломите на комадиће и попрскајте кафом. Утисните у фил и поспите какаом. На то распоредите остатак креме и изравнајте површину. По врху поспите преосталим какаом.

Поморанџа мафини

Потребно је:

* 250 г пшеничног брашна

* 100 г овсених пахуљица

* кашика прашка за пециво

* прстохват соли

* 1 поморанџа (сок и кора)

* кора од 1 лимуна

* 100 мл уља

* 4 кашике шећера

* 100 г тамне чоколаде

* 300 мл сојиног млека

За прелив:

* неколико кашика џема од кајсије

Прво помешајте све суве састојке осим шећера. Затим помешајте све течне састојке и шећер и мешајте све док се шећер не отопи. Течним састојцима додајте нарендану корицу лимуна и поморанџе, помешајте, па сједините течне и суве састојке. Чоколаду исеците на ситне комадиће, убаците у смесу, све још једном добро промешајте и ставите у калуп за мафине. Пеците на 180 степени око пола сата. Кад се мафини мало охладе, премажите их са неколико кашика џема од кајсије.

Пита са шумским воћем

Потребно је:

* 200 г маслаца

* 400 г глатког брашна

* 50 г шећера

* прстохват соли

* 1/2 прашка за пециво

* 25 мл млека

* нарендана корица пола лимуна

За надев:

* 400 г шумског воћа

* 250 г свежег сира

* пудинг од ваниле

* 120 г шећера

Маслац исеците на танке листиће и додајте у брашно помешано с прашком за пециво, шећером и соли. Затим додајте млеко, нарендану кору лимуна и замесите глатко тесто. Ставите га у пластичну кесу и оставите у фрижидер на бар пола сата. Округли плех обима 23 цм намастите с мало маслаца и поспите брашном. Рерну угрејте на 180 степени. Охлађено тесто поделите на два дела. Развијте тесто на око 4 милиметра дебљине и ставите у плех, тако да покрије дно калупа и странице. Надев припремите тако што ћете сир помешати са шумским воћем, пудингом и шећером. Лагано распоредите надев по тесту и прекријте другим развијеним делом теста. На неколико места избодите виљушком. Пеците око 45 минута на 180 Ц. Кад се пита охлади, можете је посути шећером у праху.