ДЕКОРАТИВНЕ РУЖИЦЕ ОД ЈАБУКА

Потребно је: паковање лиснатог теста, 2-3 јабуке, 100 г џема од кајсија

Исеците јабуке на кришке дебљине 0,5 цм, па ставите у врућу воду да омекшају. Развучено тесто исеците на траке ширине 5 цм, премажите их џемом, па преко нанесите омекшале јабуке. Увијте у ролат и притисните са једне стране, тако да се добије основа на којој ће ружице да стоје.

Поређајте их у плех са постављеним пек папиром и пеците на 180 степени до 20 минута.

* * * * * * *

КРЕМАСТИ ТРОУГЛИЋИ

Потребно је: кг лиснатог теста. За крем: 350 мл свежег млека, 150 г павлаке, 100 г шећера, јаје, 3 жуманцета, 40 г скроба, 1-2 кесице ванилин шећера

Загрејте млеко заједно са павлаком. Посебно умутите јаје, 2 жуманетца, шећер и скроб, док не добијете уједначену смесу. Додајте 1/3 смесе од павлаке и млека па умутите, а преосталу количину ставите да се кува. Док се кува, додајте ванилин шећер, а када прокључа сипајте смесу са јајима у танком млазу уз непрестано мешање, док се крем не згусне. Оставите да се охлади. Лиснато тесто развијте у кору дебљине 0,5 цм и исеците на коцке. У средину сваке коцке ставите по кашику охлађеног крема, савијте сваку коцку у троугао, премажите размућеним жуманцетом и пеците на 200 степени док не порумене. По жељи, можете посути шећером у праху.

* * * * * * *

БРЗА ТОРТА

Потребно је: 500 г лиснатог теста, 2 пудинга од ваниле, 1 л свежег млека, шећер, по жељи 500 г малина или 100 г ораха

Растањите лиснато тесто па га исеците на три једнаке траке. Сваку траку избушите виљушком, па све заједно испеците у рерни на 180 степени. Када се коре охладе, прву намажите половином спремљеног пудинга по упутству са кесице. На пудинг можете да поређате малине, а потом ставите другу кору и поновите поступак са преосталом количином пудинга. Ставите трећу кору, поспите шећером у праху, а уколико желите, по врху можете ставити малине или млевене орахе.

* * * * * * * *

ПАШТЕТИЦЕ СА ПОМОРАНЏАМА И ГРОЖЂЕМ

Потребно је: 500 г лиснатог теста. За крем: 3 кашике брашна, 600 мл свежег млека, 3 јајета, 50 г путера, 1/2 шоље шећера, ванила у штапићу, 2 поморанџе, шећер у праху за посипање, грожђе за декорисање

Лагано растањите лиснато тесто у правоугаони облик да буде веће од површине великог калупа за печење, па исеците на четвртасте комаде величине пекарске паштете. Путером намажите плех и у њега поређајте исечене комаде. Виљушком тесто избушите на неколико места по дну, да се током печења не би подизало. Покријте папиром за печење и ставите у рерну на 200 степени да се пече 7 минута, док не добије златкасту боју. Извадите, скините папир и оставите да се потпуно охлади. За то време направите крем тако што ћете у посуди умутити јаја се шећером, додати млеко, брашно и ванилу. Ароматизујте соком од једне поморанџе, па смесу сипајте у тефлонску шерпу, да се угреје. Оставите да проври, ставите потом путер и непрестано мешајте док не добијете густ крем. Склоните са ватре и оставите да се охлади. Охлађен крем сипајте на испечене паштетице, оставите да се стегне, а потом поспите шећером у праху и украсите комадима поморанџе и зрнима грожђа.