Хладне паста салате идеални су летњи оброци, било за породични ручак, било за забаву. Да би салата била још укуснија, водите рачуна о следећем.

Када кувате тестенину, посолите воду не штедећи со. Изаберите одговарајући облик, за салате избегавајте шпагете и таљателе, бирајте краће облике, попут пене и спиралних које ће лепше упити сос. Паста не сме да буде прекувана, јер ће се распасти кад је прелијете сосом, али ни некувана јер ће бити тврда и неукусна.

Кад скувате пасту, одаберите одговарајући сос. Песто је идеалан за паста салате, али не треба да буде прегуст, зато ако га сами правите, додајте му више маслиновог уља него уобичајено. Генерално правило је да хладна јела траже више зачина него топла, па се тиме водите и кад правите паста салату. Додајте дресинг док је паста још топла, јер ће тако упити више укуса, део соса ипак сачувајте да још једном прелијете салату непосредно пре служења. Ако имате забаву, можете је спремити дан раније.

Сирово поврће не долази у обзир, јер ћете тако бити усмерени да сажваћете комад поврћа уместо да се препустите хармонији укуса. Поврће за паста салате обавезно скувајте, али водите рачуна да комади буду приближно истих величина. Размислите о додацима, попут семенки и сирева, важно је да употпуне укус салате, а не да га надјачају.

Како би паста имала савршен укус, не заборавите свеже зачине попут босиљка, першуна, нане.