ПИЛЕТИНА У СОКУ ПОМОРАНЏЕ

Потребно је: пиле од 1,5 кг, 3 поморанџе, корен целера, мања главица лука, 3 зрна каранфилића, веза першуна, 0,5 дл вињака, 50 г маслаца. со, бибер

Пиле оперите, осушите, исеците на комаде, посолите и побиберите. Једну поморанџу преполовите и у њену кору забодите зрна каранфилића. Преостале поморанџе добро оперите, ољуштите, кору ситно исецкајте, а поморанџе исцедите. На врелом уљу пропржите сецкани лук, додајте комаде пилетине и пржите да порумене са обе стране. Прелијкору поморанџе, полутке поморанџи са зрнима каранфилића и целер исечен на трачице. Смањите температуру, поклопите и кувајте 15 минута на умереној температури, склоните поклопац и кувајте још пет минута. Месо и целер распоредите у тањире и прелијте соком у којем су динстани.

* * * * * * * * * * * * * *

СВИЊЕТИНА ПУЊЕНА КРУШКАМА

Потребно је: 1 кг свињског филеа, 200 г димљене сланине, 6 сувих кајсија, 2 крушке, 1 дл белог вина, 3 кашике "балзамико" сирћета, чен белог лука, 4 кашике маслиновог уља, гранчица жалфије, 2 струка влашца, со, бибер

Филе засеците хоризонтално и напуните га листовима жалфије, 2 ситно исецкане кајсије (претходно пола сата потопљене у млакој води) и једном крушком исеченом на тање кришке. Месо прекријте режњевима сланине и увежите канапом. Ситно исецкајте влашац и преостале кајсије, а крушку исеците на кришке. Ову мешавину, којој сте додали и бели лук, заједно са месом ставите у плех, па посолите, побиберите, залијте вином и маслиновим уљем и пеците 35 минута на 180 степени. Извадите месо из рерне и пребаците у већи суд. Жалфију и бели лук повадите из соса од печења, а остатак измиксујте и том мешавином прелијте месо. Поклопите, све заједно поново загрејте и непосредно пре скидања са ватре додајте сирће. Склоните поклопац и оставите да вишак течности испари. Скините канап, месо исеците на танке кришке и служите уз кромпир.

* * * * * * * * * * * * * *

ХЛАДНА ЧОРБА У ДИЊИ

Потребно је: 4 мале диње, 120 г крем-сира, 2 лимуна, 2 зелене папричице, кашичица "табаско" соса, комадић свежег ђумбира, 4 танка режња пршуте (није обавезно)

Дињама одсеците врх, уклоните семенке и издубите их, али оставите пола центиметра пулпе. Ставите их у фрижидер да се хладе. Остатак пулпе измиксајте, додајте сир, сок од једног лимуна, табаско сос, и наставите још да миксате док не добијете густ крем. Паприке очистите, исецкајте на траке, додајте нарендани ђумбир, 2-3 кашике сока преосталог лимуна, посолите и промешајте. Охлађене и издубљене диње напуните крем чорбом, одозго распоредите мешавину паприке, ђумбира и лимуна, а можете да убаците и по режањ пршуте.

* * * * * * * * * * * * * *

РИЖОТО СА ЦРНИМ ГРОЖЂЕМ

Потребно је: 350 г пиринча, 100 г грожђа, 2,5 дл црног вина, 3 кашике маслиновог уља, главица црног лука, 7 дл пилеће супе од коцке, 4 кашике путера, 5-6 кашика ренданог пармезана, 2 кашике свежег исецканог босиљка, со, бибер

На загрејаном маслиновом уљу издинстајте ситно исецкани црни лук. Зрна грожђа добро оперите, ољуштите и преполовите, извадите семенке, додајте луку, пржите уз повремено мешање на умереној ватри. Сипајте пиринач, динстајте све неколико минута, па улијте вино. Кувајте док алкохол не испари, а онда сипајте супу. Кувајте до жељене густине, потом убаците путер, зачините и поспите босиљком и пармезаном. Искључите ринглу, поклопите и оставите 2-3 минута да се сир истопи. Сервирајте одмах, а по жељи декоришите целим зрнима грожђа.

* * * * * * * * * * * * * *

МАРИНИРАНА ЈАГЊЕТИНА И МАЛИНЕ

Потребно је: 800 г јагњећих котлета, 250 г малина, 1 дл сувог белог вина, 40 г маслаца, кашика "балзамико" сирћета, 2-3 гранчице влашца, пола чена белог лука, со, бибер

Пола малина изгњечите виљушком и добијени пире сипајте преко јагњећих котлета. Додајте вино и лук исечен на листиће, прекријте фолијом и сат времена држите у фрижидеру. На врелом маслацу пропржите са обе стране оцеђене котлете, додајте остатак малина, смањите температуру и све динстајте пет минута. Посолите, побиберите, попрскајте са неколико капи сирћета, још једном окрените котлете. Месо ређајте на тањире, прелијте соком од печења, додајте још мало сирћета и украсите исецканим влашцем и малинама.

* * * * * * * * * * * * * *

ЋУРЕЋИ РОЛАТ СА ЛИМУНОМ

Потребно је: 800 г ћурећих груди, 150 г меснате сланине исечене на режњеве, 100 г бадема, 4 кришке хлеба без корице, 2 лимуна, по веза босиљка и першуна, 2 дл повртног бујона из коцке, 2 дл белог вина, 100 г маслаца, маслиново уље, со, бибер

Хлеб измрвите и измиксајте са бадемима. Додајте нарендану кору једног лимуна и лимунов сок, 50 г маслаца, исецкан першун и босиљак, зачините сољу и бибером и све сједините. Месо истањите, ставите на њега припремљен фил, умотајте га, а ролат обавијте сланином, па увежите канапом. Месо пропржите са свих страна на мешавини маслаца и уља. Прелијте вином, сачекајте да алкохол испари, па додајте 1 дл припремљеног бујона, комадиће лимуна и посуду убаците у рерну. Пеците 45 минута на 200 степени. Печено месо оставите да пет минута стоји у искљученој рерни, пребаците га на послужавник, исеците, прелијте сосом од печења.

* * * * * * * * * * * * * *

ФИЛЕ У СОСУ ОД БРЕСАКА

Потребно је : пилеће груди (око 600 г), 2 брескве, 2 мање главице црног лука, корен целера, 1 већа шаргарепа, пола лимуна, 50 г крем-сира, 2 кашике маслиновог уља, со, бибер

Месо можете да испохујете или обарите, како желите. Целер, један лук и шаргарепу очистите, исеците и заједно кувајте у 5 дл слане воде, око 35 минута. Ако се определите за барену пилетину, онда је кувајте са овим поврћем. Поврће оцедите, измиксајте, изгњечите виљушком, додајте лимунов сок и промешајте. Другу главицу црног лука исецкајте и кратко продинстајте на маслиновом уљу. Пред крај додајте две кашике воде. Кад испари, у то ставите на кришке сечене брескве. Кувајте три минута. Мешавину измиксајте, додајте крем-сир и 2-3 кашике пиреа од поврћа, па све сједините. По жељи додајте со или зачинске траве. Поховано или кувано бело месо исеците на шните, сложите на тањир, а сос од брескве прелијте преко или сервирајте поред меса.