Дијета са пиринчем настала је као резултат медицинских истраживања о прехрамбеним навикама, а показала се добром у превентиви и лечењу разних болести, првенствено срца и крвних судова.

Основни принцип дијете јесте рестрикција уноса соли и масноћа, а на почетку програма и протеина. Ћелије ће животну енергију добивати искључиво од сложених угљених хидрата, а влакнима богате намирнице су укључене да, упркос калорично оскудном јеловнику, стекнете и задржите осећај ситости.

Ова дијета припада групи рестриктивних планова исхране, па би се прво требало консултовати са изабраним лекаром, а осмишљена је као краткорочни третман за регулацију телесне тежине.

ПРВИ ДАН

Доручак: две трећине шоље куваног интегралног пиринча и комад интегралног тоста, две јабуке, незаслађен чај.

Ручак: шоља интегралног пиринча, интегрални тост или комад хлеба од интегралних житарица, банана.

Вечера: кромпир печен на маслиновом уљу, интегрални тост, јабука и два кивија.

ДРУГИ ДАН

Доручак: шоља интегралног пиринча, шоља јогурта, банана, чај без шећера, зелени чај.

Ручак: чорба од грашка и кромпира, интегрални тост, или комад хлеба, салата од три врсте свежег поврћа, један грејп или две мандарине.

Вечера: остатак чорбе од ручка, у нешто мањој количини, тост или комад интегралног хлеба, иста салата као за ручак.

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: пола шоље интегралног пиринча и тост, крушка, јабука, зелени чај или шоља кафе, без шећера.

Ручак: интегрални тост и шоља риже, банана и две нектарине, цеђени сок од цитруса.

Вечера: два кромпира кувана у љусци, благо посољена, интегрални тост, цитруси (поморанџе, мандарине, грејп), зелени чај